Iseni Momir

Iseni Momir

Svako od nas ima dva jasna izbora u pogledu svega što čini sa svojim životom.

Prvi je da budemo manje od onoga što je naš istinski kapacitet. Da radimo manje. Vežbamo manje. Zalažemo se manje. Zarađujemo manje. Imamo manje. Čitamo manje i razmišljamo manje. Da pokušavamo manje i disciplinujemo se manje. To su izbori koji vode praznom životu – jednom doneti, grade život pun stalne zebnje umesto bogat radosnim iščekivanjem.

Drugi izbor je – činiti sve. Postati sve ono što je moguće da postanemo. Ulagati sebe najviše što možemo. Nastojati, ostvarivati i postizati najviše što možemo. Pročitati svaku knjigu koju možemo. Zarađivati najviše što možemo. Pružati i deliti koliko god možemo.

Svako od nas nalazi se pred tim najjednostavnijim od svih izbora.

Fizička aktivnost igra suštinsku ulogu u kvalitetu života. Smanjenje rizika od pojave i razvoja prevremenih zdravstvenih problema, povećanje energije, kao i potencijal za produženje života i nemerljive fizičke, mentalne i psihološke blagodeti su ubedljivi razlozi za promociju i stalno unapređenje sopstvenog zdravlja i vitalnosti.

POTPUNI FITNES uključuje sveobuhvatni pristup koji je dinamičan, višedimenzionalan i povezan kako sa naslednim tako i sa faktorima okruženja. POTPUNI FITNES predstavlja stalnu težnju ka najvišem kvalitetu postojanja i objedinjuje mentalne, psihološke i fizičke činioce.

Momir Iseni, tvorac XTNsity pristupa, je ISSA sertifikovani fitnes trener i specijalista fitnes nutricionizma, kao i jedini ekspert metaboličkog treninga u Srbiji. ISSA već više od 20 godina predstavlja vodeću svetsku asocijaciju u oblasti fitnes obrazovanja i sertifikacije. Takođe, jedini u Srbiji za sobom ima vrhunske motivacione MANFormation programe, usmerene na podsticanje, razvoj i konstantno unapređenje načina mišljenja, postavljanja i dostizanja ciljeva, kao i njihovog stalnog usavršavanja. Svakodnevni kontakt sa svetskim autoritetima iz oblasti fitnesa, nutricionizma i motivacije kao i razmena mišljenja i iskustava o novim saznanjima i pristupima ovim oblastima garancija su vrhunskog kvaliteta usluga. Kombinacija savremenih saznanja, stalnog usavršavanja i dugogodišnjeg neposrednog iskustva u radu sa klijentima i na sebi , kao i filozofija progresivnog i beskompromisnog treninga usmerenog isključivo i jedino ka rezultatima čine da nikada ne morate da sumnjate u kvalifikacije vašeg trenera: on zna zato što je bio tamo, prošao svaki korak – i nastavlja da korača napred!

Dakle: činiti ili ne činiti. Biti ili ne biti. Postati ili ostati. Biti sve, biti manje – ili biti jedno veliko ništa.

Jedini dostojan izazov svakom od nas je da se, poput visokog stabla, neprestano protežemo uvis i u strane u nastojanju da dosegnemo punu meru sopstvenih kapaciteta – zašto ne činiti sve što možemo, u svakom trenutku u kom možemo, najbolje što možemo, najduže što možemo? Konačni životni cilj svakog od nas treba da bude stvaranje i ostvarivanje u meri u kojoj nam to dopuštaju talenat, sposobnosti i strast. Pristajanje na činjenje manjeg od onoga što smo u stanju predstavlja neuspeh u najvrednijem od svih poduhvata.

Najbolja mera i pokazatelj progresa su rezultati. Ne razgovori. Ne objašnjenja. Ne opravdavanja. Rezultati! A ako su rezultati manji od onoga na šta kao moguće ukazuje naš potencijal, dužni smo da svakim delićem snaga grabimo kako bismo danas postali više no što smo to bili juče. Misija XTNsity pristupa fitnesu su upravo REZULTATI. Savremena kultura je zasićena fitnes trendovima i teško je orijentisati se između onoga što zvuči dobro i onoga što zaista deluje. XTNsity pristup zasnovan je na temeljnim osnovama fitnesa, kao i stalnom proučavanju, primeni i prosejavanju i vrednovanju novih trendova u cilju razgraničenja onoga što je za klijenta korisno od onoga što je jednostavno zamišljeno da im uzme novac. XTNsity pristup zasnovan je na stanovištu da, ukoliko ćete provoditi vreme i ulagati napor, to treba da čini da postajete bolji – u svakom pogledu. XTNsity je mnogo više od pukog vežbanja, snage i kondicije. Trening i ishrana, disciplina, motivacija i kvalitet života – sve je deo slike koja predstavlja sveobuhvatni, POTPUNI FITNES.

Želite li više ili manje? Stremite li napred ili nazad? Da li je vaše telo vaš hram ili ostava? Da li ste vremenom ispunjeniji ili prazniji? Postajete li osoba ili ljuštura? Najveće životne nagrade uvek su sačuvane za one koji, kao rezultat onoga što su bili i ko i šta su postali, pridaju ogroman značaj kako sebi tako i svetu oko sebe.

POTPUNO. BEZ OGRANIČENJA. BEZ IZUZETAKA. BEZ IZGOVORA.

Veb sajt:: http://xtnsity.com/

Trening i vežbe ne grade mišiće – samo mozak je u stanju da to čini. Šta ste upravo pročitali? Da li sam bio pri čistoj svesti kad sam to napisao? Šta mislite? Razmislite o sledećem: signal koji nalaže mišićima da se kontrahuju i preduzimaju akciju ne dolazi od opterećenja ili neke posebne vežbe. Mozak stvara signal koji putuje nervnim sistemom i dolazi do mišićnih vlakana u skladu sa instrukcijama koje dolaze od uma.
Ako imate za cilj istinsku fizičku transformaciju, dostići ćete je objedinjavanjem rada sa opterećenjem, metaboličkog treninga i pravilne ishrane u strukturisan program. U tom procesu svesni um može vam biti najbolji prijatelj ali i najogorčeniji protivnik. Ključ kako kratkoročnog tako i dugoročnog uspeha svakog programa leži u efikasnosti svakog pojedinačnog treninga. Drugim rečima: bez obzira na sadržaj samog treninga, da li su ciljevi – unapred isplanirani, naravno – tog specifičnog treninga ostvareni? Da ili ne?

Osnažite vezu uma i mišića

Objavljeno u Trening
Pročitano 3800 puta
Sa izuzetkom nekih refleksnih radnji, mozak je kontrolni centar svih voljnih i nevoljnih pokreta. Ne možete podići ni olovku – a pogotovo ne šipku sa 80 kilograma – ukoliko mozak ne funkcioniše na odgovarajući način. U manjem ili većem stepenu, mozak određuje koliko opterećenje ste u stanju da podignete na treningu: mentalni činioci poput motivacije, emotivnog stanja, aktivacije neurona i sposobnosti da se podnosi bol direktno utiču na fizičku snagu.
Izgradnja mišića donosi niz koristi. Pri nastojanjima da se taj cilj i dostigne, bitne uloge igraju kako treninzi tako i ishrana, zbog čega postoji mnoštvo mogućnosti da se načine greške. Ali danas ćemo većinu toga ostaviti po strani i govoriti samo o treninzima za izgradnju mišića. Prema teoriji, bodibilding treninzi imaju najviše smisla za što je moguće bržu i efikasniju izgradnju mišićne mase jer je „izgradnja tela“ = dobijanje na mišićima, zar ne? Treba li, dakle, slediti tradicionalni bodibilding program kako biste izgradili mišiće, promenili izgled tela i podstakli gubitak masnoća? Da?

Brži metabolizam = ubrzano starenje

Objavljeno u Ishrana
Pročitano 5560 puta
Nedavno sam na trening DVD-ju renomiranog svetskog trenera čuo i napomenu o njegovom pristupu gubitku težine. Pokazujući sliku bodibildera u vrhunskoj formi rekao je nešto otprilike ovako: „On i dalje može da jede više od 5000 kalorija dnevno a da mršavi! Želite li i vi tako nešto?“ Pa, iskreno: ne baš. Prvo, ne želim da jedem tokom čitavog dana – samo bodibilderi žele da jedu i vežbaju po čitav dan održavajući nerealističan izgled. Drugo, takav način života (4000-5000, pa i više, kalorija dnevno, iz više obroka, uz sate i sate treninga) u najmanju ruku nije zdrav.

Sledite mravlju filozofiju

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 3969 puta
Ne znam za vas, ali ja sam uvek na neki način bio očaran mravima. Još od detinjstva, i divnog romana Grad Clifforda Simaka, gde su predstavljeni kao sledeća inteligentna vsta koja nakon nestanka čovečanstva vlada svetom, mravi su me izuzetno intrigirali. Svaki njihov postupak, kao i čitava društvena organizacija govore samo o jednoj stvari: savršenoj svrhovitosti i efikasnosti. Smatram da svako treba ako ne da proučava, a ono barem da zastane i razmisli o mravima. Jer, mravi imaju zadivljujuću životnu filozofiju (naravno da mravi nemaju ništa što bi se makar i približno moglo okarakterisati kao filozofija, ali siguran sam da me razumete) koja se može svesti na četiri osnovne postavke.

Podstaknite šokom

Objavljeno u Trening
Pročitano 4060 puta
Nakon članka „Stimulišite tvrdoglave mišićne grupe“ primio sam nekoliko poruka od čitalaca zainteresovanih da saznaju postoje li još neki načini za buđenje mišića iz letargije. Pošto je sve u životu moguće učiniti na više od samo jednog načina a da bude delotvorno  i vodi istom cilju, i moj odgovor na pomenuto pitanje je: da – svakako da postoje. I to ne samo za stimulaciju tvrdoglavih, nego i za šokiranje i podsticaj na rast i onih mišića koji napreduju u skladu sa vašim očekivanjima.
Da li i dalje verujete u prednosti dugog, jednoličnog kardio treninga u odnosu na visokointenzivne intervalne treninge? Mada već odavno nijedan trener koji drži do sebe ne preporučuje takav vid aktivnosti, kod nas se i dalje veruje kako je upravo takav trening “sve i svja” u pogledu postizanja zdravlja i kondicije. Ukoliko je, kao i za pomenutu većinu, vaš odgovor na moje pitanje „Da“, razmislite o rezultatima sledeće studije:

Otkaz i zamor mišića

Objavljeno u Trening
Pročitano 4614 puta
Siguran sam da ste mnogo puta čuli izraze poput „Vežbajte do otkaza“ ili „Morate u potpunosti zamoriti mišić“. Možda mislite da su otkaz mišića i njegov zamor ili iscrpljivanje ista stvar, dok vam neko drugi govori  da nisu. O čemu se radi? Otkaz i zamor mišića su različite stvari. Ukoliko vam je cilj izgradnja mišićne mase, potrebni su vam oboje. Ako „idete do otkaza“, to znači da više niste u stanju da izvedete još jedno ponavljanje u okviru date serije. Ako, međutim, „potpuno zamorite mišić“, to znači da mišić više nije u stanju da se kontrahuje.

Stimulišite tvrdoglave mišićne grupe

Objavljeno u Trening
Pročitano 4088 puta
Svakom od nas se dogodilo da određene grupe mišića izuzetno spremno reaguju na trening i bivaju stimulisane na rast. Svako od nas je i svedok kako postoje mišićne partije koje se u toj meri tvrdoglavo opiru svakom pokušaju stimulacije da je najlakše postati obeshrabren i zaključiti kako jednostavno ne postoji način za veći stepen njihovog angažovanja putem treninga. Pre no što dignete ruke od pokušaja da „iscedite suvu drenovinu“, izdvojite nekoliko minuta za ovaj članak i imaćete efikasan način pomoću koga ćete osetiti i izolovati mišićne grupe koje se opiru rastu. Objašnjavanje nekih osnovnih pravila pomoći će u rasvetljavanju toga šta je u stvari dobar trening, kao i sprečiti preskupo gubljenje vremena i truda do koga uvek dolazi kada se trenira na neodgovarajući način. Osnovno pravilo treniranja mišića je, da parafraziramo Descartesa: „Mislim, dakle moji mišići rastu.“
Uz toliko različitih škola i sistema treninga koji imaju odane sledbenike, veoma je teško dati nedvosmislen odgovor na pitanje o optimalnom trajanju pauza između dve serije vežbi. Mada različiti sistemi zahtevaju i veoma striktno pridržavanje propisanih vremena, takvo uopštavanje nije preporučljivo, jer među pojedincima postoje izražene individualne razlike u pogledu sposobnosti oporavka. U ovom tekstu predstaviću osnovne parametre u vezi sa dužinom pauza uzimajući u obzir krajnji cilj treninga koji pojedinac želi da ostvari.
Imajte na umu da niste automobil – shodno tome, nema potrebe da jedete tako da „napunite rezervoar do vrha“. Razlika između osećaja sitosti i osećaja da ste „puni“ nakon obroka iznosi oko 1000 kalorija (dobro ste pročitali, 1000 kalorija). Ali to nije sve: još gore od toga, tu je i 2500 kalorija između osećaja da ste „puni“ do osećaja da ste „potpuno razvaljeni“ od hrane! Tako, ako izađete u grad, i napustite restoran, hamburgeriju ili piceriju potpuno razvaljeni hranom, ili ako ste se potpuno obesvestili nakon slavskog ručka ili večere, sasvim je moguće da ste uneli količinu i od 4000 potpuno bespotrebnih kalorija.