"Trofejna deca"

(0 glasova)
 "Trofejna deca"


Da li ste čuli za izraz "trofejna deca" ili "deca trofeji"? Da li mislite da je to nešto negativno ili pozitivno? U današnjem članku ću vam predstaviti jedan od veoma čestih problema u sportu koji je toliko velik i opasan da ne utiče samo na sportski rezultat sportiste već na čitav njegov život.

Trofejnu decu uglavnom stvaraju njihovi roditelji, vođeni prevelikim ambicijama i sopstvenim željama ali ne i lošom namerom. Vođeni sopstvenom ambicijom ka postizanju vrhunskih sportskih rezultata zbog različitih motiva, roditelji se upuštaju u proces koji vrlo često škodi njihovoj, deci a rezultira stagnacijom reultata o kojij je bilo reči u članku Šta onda kada rezultati i napredak u sportu "stanu"? ili pak odustajanjem od sporta. Neretko su tu i veće posledice, psihološke, sociološke i materijalne prirode.

Uspeh traži žrtvovanje i odricanje i to je neosporivo. Međutim, granica treba da postoji jer je svaki mladi sportista pre svega dete i čovek, a tek onda budući olimpijski šampion. Ukoliko se to dete ne tretira kao dete i kao mali čovek već kao budući olimpijski šampion, ono to nikada neće postati. Stvaranje šampiona je dugotrajan proces i on mora da se odigrava postepeno, dostizanjem određenih manjih ciljeva. Ukoliko roditelji svom detetu, tj. sebi zacrtaju jasan cilj i teže da dođu do njega neobazirući se na trenutno stanje ni na osnovne sociološke i pedagoške principe, sasvim je izvesno da do tog cilja neće doći, naprotiv.
Da li znate koliko trenutno postoji dece na našoj planeti koji treniraju da postanu svetski prvaci u tenisu na primer? A koliki će procenat njih zaista to i postati? Vrlo mali, statistika čak ni ne prepoznaje taj procenat. Šta će se desiti sa svom tom decom, tada već mladim ljudima i njihovim roditeljima kada shvate da nikada neće biti svetski šampioni? Oni su uložili sve da to postanu, ništa drugo niti imaju niti znaju. Da li iko brine za to, oni svakako nisu želeli da se nađu u takvoj situaciji.

Za ovu temu sam se odlučio jer i u našoj zemlji zaista postoji nemali broj mladih spotista koji su ili će ceo život podrediti sportu. Roditelji će ih ispisati iz škole zarad boljeg treninga, veći deo kućnog budžeta će trpeti zbog toga, čak se dešava da roditelji napuštaju sopstveni posao kako bi se posvetili stvaranju šampiona i posla od sopstvenog deteta. A kakve osnove oni imaju za to osim sopstvene ambicije? Skoro pa nikakve.
U takvoj situaciji celokupna porodica postaje nezdravo okruženje. Deca trpe, dete postaje ne samo "voljeno dete" već i nosilac celokupnog biznisa, ono trpi za svaku grešku. U roditeljsku ljubav biva umešana poslovna "saradnja" u odnosu prema detetu. Odrastanje u takvoj sredini ne može da ne ostavi duboke psihološke posledice po to dete, koje će ili postati svetski šampion a najveća verovatnoća je da neće.

Ko će postati šampion?
Za nesvakidašnju uspeh u sportu potrebno je vreme praćeno konstantnim ulaganjima, posvećenosti i odricanjem. Sve to bi trebalo da bude u normalnim granicama koje poštuju osnovna pedagoška, sociološka i druga načela uz koje dete treba da odrasta. Svakako da će ga takav posvećen rad uz neizbežne vrhunske sportske stručnjake dovesti do visokog nivoa utreniranosti i sportskog savršenstva. Ostali faktori koji utiču na razvoj šampiona su naravno faktor genetike i nikada objašnjeni "faktor sreće".
Da se razumemo, nisam ja protiv velike posvećenosti sportu, naprotiv, ali dete treba da odrasta u zdravom okruženju a to su škola, porodica, prijatelji i sport. Ne samo sport bez ičeg ostalog. Iz tog razloga je u razvijenim zemljama veoma razvijen školski i univerzitetski sport. Šampioni su bili i đaci i studenti i deca i prijatelji i na kraju će ostati ljudi i kompletne ličnosti.

Kako se ponašati:

Pošto je tema vezana za roditeljski odnos, ograničavamo se samo na posvećenost roditelja sportisti, ne i na posvećenost društva, sportskih organizacija i stručnjaka prema detetu - sportisti. U svakom trenutku, roditelj treba da se ponaša kao roditelj, dete treba roditelja i njegovu podršku, ne ogroman pritisak. Dete treba podržati, pomoći mu, posavetovati ga, usmeriti ga na pravi put, ponekad pogurati. Dete ne treba nikako vući i odvlačiti.
Pogledajte kratak prilog iz dokumentarnog filma "Trophy Kids" koji je odrađen u Engeskoj. Reč je o četiri porodice koje u koje su svoje živote 100% posevetili stvaranju trofejnog deteta. Ceo film možete pronaći na internetu pa pogledati ukoliko vas zanima.

Pin It

Medije

f
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/
-0001-11-30
utorak, 27 maj 2014 09:35

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori