Back BesplatanSport.com

Oporavak nakon treninga 2 - Šta jesti odmah posle treninga

(3 glasova)
 Oporavak nakon treninga 2 - Šta jesti odmah posle treninga


U prethodnom članku Oporavak nakon treninga 1 sam govorio o važnosti unosa kvalitetnog proteina odmah nakon napornog treninga.
Međutim da li to mora da bude protein u vidu suplemenata, da li je potrebno uneti i neke druge hranljive sastojke pored proteina?
U profesionalnom sportu suplemeni imaju veliku važnost, u zavisnosti od vrste sporta i zahteva svakog pojedinačnog treninga kao i obaveza sportiste pored treninga, potrebno je pojačati standardnu ishranu dijetetskim suplementima.
Pored proteina i ugljeni hidrati igraju ogromnu ulogu u oporavku sportista. Ovo se pre svega odnosi na vrhunske sportiste u spotrskim disciplinama specifičnim po svojoj snazi, brzini i izdržljivosti. Dakle ugljeni hidrati su najbolje gorivo za zahtevan trening. Masti to takođe mogu biti ali za to treba biti ispunjeno dosta preduslova koji se u velikom broju slučajeva ne poklapaju sa trenažnim porcesom. Kod rekreativnog i niskointenzivnog sporta istrošeni depoi glikogena mogu biti zamenjeni depoima masti, međutim da bi se mast koristila kao izvor energije mora doći do procesa Beta oksidacije za koji je potrebno mnogo kiseonika, što kod anaerobnog rada nije moguće.

Vremenski period neposredno nakon treninga je takav da nam organizam zahteva bukvalno sve hranljive namirnice kako bi nadomestio sve istrošene rezerve. I one će biti nadoknađene dovoljno već tokom prvog obroka, međutim, organizam ne treba dugo ostavljati gladnim, bez ikakvih rezerva, tako da bi bilo idealno pojesti nešto odmah nakon treninga. Organizam sportiste to zahteva i očekuje.

Kao što sam već rekao u mnogim slučajevima proteinski šejk je nezamenljiv, međutim ponekad, u zavisnosti od potreba, on može biti zamenjen ili upotpunjen sledećim namirnicama:

    Voće i voćni napitci. Pošto su vam nakon treninga depoi glikogena u mišićima istrošeni, oni treba da budu dopunjeni unosom ugljenih hidrata. Svakako i fruktoza iz svežeg voća predstavlja odličan izbor, jer ćete pored šećera, u vaš organizam uneti i preko potrebne vitamine. Ukoliko pijete sokove nakon treninga neka to budu skokovi od ceđenog voća bez ikakvih dodataka.
    Jogurt. Jogurt je odličan izvor kalcijuma i proteina kao i mnogih drugih sastojaka koji su neophodni vašem  telu za oporavak. Odličan napitak!
    Čokoladno mleko. Da, da, dobro ste čuli, čokoladno mleko je odličan napitak za oporavak nakon treninga. Istraživanja rađena u Australiji su pokazala da je čokoladno mleko učinkovitije od mnogih skupih napitaka za oporavak. Ono sadrži nepohodne proteine, ugljene hidrate, minerale i vitamine koji igraju čudesnu ulogu u oporavku organizma. Za ljude koji su osetljivi na laktozu takođe postoji zamena. Imlek je nedavno pustio na tržište bezlaktozno čokoladno mleko po ceni neznatno većoj od običnog čokoladnog mleka. Ovo nije reklama za Imlek već predlog za vas.

    Jaja. Protein iz jaja je odličan nakon fizičke aktivnosti jer je taj protein na vrhu po brzini iskorišćenosti u organizmu nakon vežbanja. To se očitava u oporavku i rastu mišića.

Ukoliko izbacimo jaja iz ove liste nećemo dobiti namirnice prebogate proteinima, dok su pripremljena jaja uglavnom nedostupna sportisti tokom 30 minuta od završetka treninga. Zato napomenuh i u prethodnom članku u nekim situacijama proteinski šejk je najbolje rešenje.

Dakle u torbi sportiste uvek treba da se nalazi voće, proteinski šejk i slična hrana koja će biti prva opcija za nadoknadu utrošene energije. Nakon toga prvi pravi obrok treba tek da usledi i on takođe treba da bude po mnogo čemu specifičan.
O prvom pravom obroku nakon treninga čitaćete u sledećem članku.

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
-0001-11-30
ponedeljak, 03 mart 2014 08:19

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori