Back BesplatanSport.com

Oporavak nakon treninga 1 - Protein?!

(1 Glas)
 Oporavak nakon treninga 1 - Protein?!


Konzumacija proteina tj. potrebne količine proteina nakon treninga je jedan od preduslova za izvlačenje maksimalnih beneficija iz svakog pojedinačnog treninga. Ukoliko sportista nakon treninga ima ritual ispijanja proteinskog napitka on je u startu na dobrom putu da pomogne obnavljanje treningom oštećenih mišićnih vlakana. Sa jedne strane, za to je potrebna dovooljna količina proteina, dok sa druge strane suvišna konzumacija proteinskih suplemenata predstavlja traćenje novaca i može dovesti do neželjenog povećanja telesne težine.
Naravno, kod konzumacije proteina u vidu dijetetskih suplemenata tj. dodataka vlo je važna vrsta proteina, njegov kvalitet, količina i vreme konzumacije. Istraživanja su pokazala da protein dobijen iz surutke omogućava bolju regeneraciju mišića nego kazein ili sojin protein. Protein iz surutke (Whey Protein) se prirodno nalazi u mlečnim proizvodima.

15-20g čistog proteina u vremenskom periodu od 30 minuta nakon treninga je ključno za oporavak mišića. Veća količina od te je traćenje novca jer mišići ne mogu da prihvate veliku količinu proteina odjednom. Ukoliko trening zahteva bolji oporavak neophodna je konzumacija dodatnih 15-ak grama proteina 2h nakon završetka treninga.
Prilikom kupovine suplemenata na bazi surutkinog proteina treba biti vrlo obazriv. Više od 50% proizvoda koji se mogu naći na tržištu, a predstavljaju sutrukin protein, sadrži dodatne sastojke a premalo čistog surutkinog proteina koji nije ni malo jeftin. Dodatke ishrani treba kupovati u specijalizovanim prodavnicama od renomiranih proizvođača. Često, ako je nešto jeftinije ne znači da ćete uštedeti novac, naprotiv. Takođe, bilo bi dobro da se sportista posavetuje sa trenerom ili nutricionistom o tome koji je proteinski proizvod najbolji za njega i na koji način da ga konzumira.

Ovo je prvi u nizu tekstova koji govore o adekvatnom oporavku nakon treninga. U sledećem članku, biće reči o oporavku nakon treninga uz pomoć standardne hrane i o tome da li ta hrana može adekvatno nadoknaditi nekonzumiranje suplemenata. Šta mislite o zameni proteinskog šejka čokoladnim mlekom?!

Hvala što pratite moj rad.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-03-03
ponedeljak, 03 mart 2014 08:09

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori