Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Sastavljanje trenažnog plana, od pojedinačnog treninga do olimpijskog ciklusa

Sastavljanje trenažnog plana, od pojedinačnog treninga do olimpijskog ciklusa

(1 Glas)
Sastavljanje trenažnog plana, od pojedinačnog treninga do olimpijskog ciklusa


Periodizacija treninga tj. planiranje trenažnog programa nije ni malo jednostavan zadatak. Ozbiljni sportski klubovi imaju šefove stručnih štabova i glavne trenere koji su zaduženi za ovaj zadatak za koji je potrebno mnogo stručnog znaja i trenažnog iskustva.
Periodaizacija se uglavnom obrađuje na završnim i pred-završnim godinama ozbiljnih fakulteta i ustanova za obrazovanje budućih trenera i profesora fizičkog vaspitanja. Periodizacija kao samostalan predmet ili u sklopu osnova sportskog treninga zahteva odlično predznanje iz predmeta poput fiziologije, anatomije, pedagogije, antropomotorike i naravno psihologije.


Osnove periodizacije u kratkim crtama:
Plan za svakog vrhunskog sportistu, posebno kada je reč o sportovima tipa izdržljivosti treba da polazi od Olimpijskih igara. Svo planiranje koje se radi treba da bude usmereno na ovaj događaj. Iz toga proizilzi termin "olimpijski ciklus". Olimpijski ciklus je period između Olimpijskih igara i traje 4 godine. Sav rad koji sportista ostvaruje u ovom periodu u cilju postizanja vrhunskog rezultata treba da bude usmeren na ovaj događaj. Olimpijski ciklus sastoji se iz više makrociklusa (4-8makrociklusa) koji služe kao priprema sportiste na godišnjem ili polugodišnjem planu. Makrociklusi svakako trebaju da budu podređeni olimpijskom ciklusu. Jedan makrociklus (recimo traje godinu dana) treba da se sastoje iz više mezociklusa koji su osnova tranažnog procesa. Hronološki poređano mezociklusi mogu biti: pripremni/uvodni, bazični, kontrolni / kontrolno-udarni / udarni, predtakmičarski, situacioni, takmičarski i oporavljajući (više vrsta). Svaki mezociklus je celina za sebe ali svi mezociklusi treba da predstavljaju skladnu celinu makrociklusa. Mezociklusi su takođe podeljeni. Nih čine mikrociklusi koji mogu biti: pripremni,uvodni, udarni, situacioni, takmičarcki i oporavljajući. Svaki mezociklus ne mora da sadrži sve mikrocikluse u sebi.Vrlo jasna putanja obima i intenziteta toko svakog mikrociklusa u takmičarskom mezociklusu.

Jedna od najvažnijih stvari koja utiče na uspešnu periodizaciju trenažnog procesa je usklađivanje mikrociklusa sa mezociklusima u određenom sportu sa određenim uzrastom i stanjem sportiste. Na primer, takmičarski mikrociklus će se pojaviti 6 puta u toku jednog makro ciklusa u različitim mezociklusma. Iako svaki od ovih mikrociklusa treba da bude takmičarski, svaki od njih treba da bude različit i da odgovara mezociklusu u kom se nalazi.
Sledeća stvar kod koje treneri najčešće greše tokom planiranja trenažnog procesa je smer planiranja. Iskusni treneri znaju da se treninzi planiraju u nazad. Dakle početna tačka za pisanje trenažnog programa treba da budu Olimpijske igre ukoliko je u pitanju olimpijski sportista ili glavno takmičenje u toku godine ukoliko je u pitanju sportista kome primarni cilj nisu Olimpijske igre. Dakle prvi mezociklus koji se isplanira treba da bude takmičarski pa da se nastavi planiranje ka današnjem danu. Ovo je osnovni preduslov za makismalnu iskorišćenost periodizacije. Nije neophodno da trener ili sportski stručnjak isplanira svaki pojedinačni trening u Olimpijskom ili makrociklusu unapred ali je potrebno da osnovni ciljevi sa obimom i stepenom intenziteta svakog mezociklusa budu unapred ustanovljeni.
Sa druge strane svaki mikrociklus, koji se sastoji iz okvirnog perioda od oko 10 dana tokom kojih se akumulišu obim, intenzitet i tehnika, obuhvata niz treniga koji takođe trebaju biti isplanirani. I svaki trening se sastoji od uvodnog / pripremnog dela, glavnog dela i završnog dela. Dakle trening je osnovna jedinica dok je najkompleksnija jedinica makrociklus odnosno olimpijski ciklus.
Ovo je bio najmanji mogući sažetak ogromne oblasti koja se naziva periodizacija i čije izučavanje predstavlja vrlo obiman posao. Naravno, odlično poznavanje periodizacije je jedan od ključnih preduslova za uspešno planiranje treninga, njihovo sprovođenje i na kraju maksimalno razvijanje potencijala sportiste i postizanje najboljeg mogućeg rezultata.

Hvala što pratite moj rad, svi komentari i sugestije su dobrodošli.

Pin It
MSc Đorđe Agbaba

Đorđe Agbaba rođen je 1987-e godine. Završava Osnovnu školu “23. Oktobar” u Sremskim Karlovcima, a nakon završene Srednje ekonomske škole “„Svetozar Mileti攓 u Novom Sadu 2006-te godine, upisuje Fakultet Sporta i Fizičkog Vaspitanja Univerziteta u Novom Sadu gde je diplomirao 2010-te godine na odseku plivanje sa ocenom 10 i prosekom svih ocena 9,15.Zahvaljujući viskom proseku na osnovnim studijama i dotadašnjem sportskom iskustvu i rezultatima, Đorđe iste godine upisuje master studije Sportskih i zdravstvenih nauka na prestižnom “University of Exeter” u Velikoj Britaniji. University of Exeter je 2010-te godine bio na prvom mestu na top listi časopisa “The Guardian”, kao najbolji…

Adresa sajta naukausportu.blogspot.com/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-14
petak, 14 februar 2014 07:51

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori