Back BesplatanSport.com

Tabata trening za brzo sagorevanje kalorija

(0 glasova)
Tabata trening za brzo sagorevanje kalorija


Trening visokog intenziteta (HIIT- High intensity interval training) je sve popularniji vid vežbanja u poslednje vreme. Tabata model treninga, nazvan prema japanskom naučniku Izumi Tabati koji ga je predstavio sada već daleke 1996, predstavlja jedan od najčešće korišćenih. Tabata je  poredeći efekte treninga kontinuiranog tipa na 70% od Vo2max i intervalnog treninga ukupnog trajanja 4 minuta (20-s rada na  170% od Vo2max sa 10-s pauzom) utvrdio identičan porast vo2max ova dva tipa treninga uz 28% porasta anaerobnih sposobnosti nakon 6 nedelja primene Intervalnog treninga.
Ipak, i danas imamo relativno malo naučnih informacija o relativnom intenzitetu ovog modela treninga kao i o energetskoj potrošnji sprovođenjem istog! Grupa istraživača sa Univerziteta Viskonsin (SAD) je na uzorku 16 treniranih ispitanika utvrđivala intenzitet i energetsku potrošnju primene Tabata modela treninga u trajanju od 20 minuta (4*4 min sa 1 min pauze). Rezultati istraživanja su pokazali da ispitanici ostvaruju relativni intenzitet od 86% od maksimalne srčane frekvence tj. oko 75% maksimalne potrošnje kiseonika. Takođe, koncentracija laktata u krvi je prosečno iznosila 12mmol/l i ostvarena je energetska potrošnja u rasponu od 240-360 kilokalorija! “Ovaj tip treninga zadovoljava preporuke ACSM u smislu razvoja kardiorespiratorne sposobnosti. Takođe, ostvaruje se značajna energetska potrošnja!”-zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci  časopisa Journal of Sports Science and Medicine za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-12-19
utorak, 03 decembar 2013 17:48

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori