Back BesplatanSport.com

Treninzi u predsezoni za mlade sportiste

(2 glasova)
Treninzi u predsezoni za mlade sportiste


Tokom prethodnih par decenija, broj rekreativnih i takmičarskih sportskih programa za decu i omladinu drastično se povećao. Postoji više prilika za devojčice da učestvuju u sportovima, a u nekim zajednicama, deca već od šeste godine života mogu da budu u sportskim timovima i učestvuju u raznim ligama. Uz kvalifikovanog trenera i uzrastu prilagođene vežbe, sportski programi mogu pomoći mladim sportistima da poboljšaju svoju fizičku formu, povećaju samopouzdanje, da se zabave i steknu veštine vođe. Ipak, postoje i rizici od sportskih povreda ukoliko deca nisu fizički spremna ili su loše pripremljena za zahteve izabranog sporta.

 Samo oko polovine mladih ljudi u dobi između 12 i 21 godine redovno učestvuju u zahtevnim sportskim aktivnostima, a svakodnevno prisustvo časovima fizičkog vaspitanja, nažalost, opada.  Sedeće aktivnosti, kao što su gledanje televizije i surfovanje internetom i dalje deci i omladini oduzimaju previše vremena tokom odrastanja. U mnogim slučajevima muskulatura i skeletni sistem dece i omladine koja počinju da se bave sportom nisu spremni da se nose sa trajanjem i intenzitetom snage koja se razvija tokom treninga i utakmica. Iako se neadekvatna obuća, neodgovarajući tereni za igru, slaba ishrana i mišićni disbalans smatraju glavnim krivcima za sportske povrede, u obzir treba uzeti i prethodni nivo fizičke aktivnosti. Ukratko rečeno, deca ne bi odmah trebalo da krenu sa takmičenjima u sportu kojim počinju da se bave, već je neophodno da se razviju na osnovu pripremnih vežbi koje obuhvataju treninge snage, aerobne i vežbe istezanja.

 Budući da su ambiciozni, mladi sportisti često primorani da vežbaju više i intenzivnije od ostalih, da bi postigli što bolje rezultate, najpametnije je da deca i tinejdžeri učestvuju u pripremnim treninzima 6-8 nedelja pre učestvovanja u sportskim aktivnostima. Ispitivanje i pregledi pre učestvovanja u sportskim aktivnostima su bitni jer se na vreme mogu uočiti i preduprediti faktori rizika kao što su nedovoljna fleksibilnost i slaba fizička forma. Ukoliko je neophodno, lekari specijalisti sportske medicine i kvalifikovani sportski treneri mogu deci da preporuče poseban pripremni program pre početka sportske sezone i da informišu mlade sportiste o tipu, učestalosti, intenzitetu i trajanju treninga. Važno je ove informacije podeliti i sa roditeljima mladih sportista kako bi ih oni kod kuće podsećali na važnost pripremnih treninga u predsezoni.

 Iako su potrebna dodatna klinička ispitivanja da bi se odredio najbolji program pripremnih treninga za decu i adolescente, sa sigurnošću tvrdimo da je kombinacija vežbi izdržljivosti, aerobnih i vežbi istezanja dva do tri puta nedeljno (ali ne uzastopnim danima) sasvim adekvatna.
 Prilikom pripreme mladih atleta za sportska učešća, važno je uključiti sveobuhvatne vežbe koje podrazumevaju održavanje ravnoteže, stabilnost i koordinaciju. Pored toga, zbog rizika od povreda donjeg dela leđa, jako je bitno vežbama ojačati donji deo trupa (trbušne mišiće i donji deo leđa), to su preventivne mere koje je neophodno preduzeti. S vremenom, pripremne treninge treba prilagođavati da bi se postigli najbolji rezultati i sprečile sportske povrede.
 Osim što moraju da poznaju pravila igre, mladi sportisti moraju biti u dobroj formi da bi bili u stanju da igraju igru. Iako bi neki mladi sportisti želeli da sami osmisle način kako da uđu u formu, roditelji i treneri bi trebalo da shvate da je deci i mladima teško da sami steknu određene prednosti fizičke kondicije (npr. da sami pravilno povećaju mišićnu snagu), bez učestvovanja u stručno osmišljenom fitnes programu. U nekim slučajevima neophodno je da deca umanje vreme provedeno vežbajući specifične veštine za izabrani sport, kako bi se stvorilo dovoljno mogućnosti za pripremne vežbe. Tačnije, vežbe u predsezoni ne treba jednostavno dodati detetovom režimu vežbanja, već ih treba objediniti u dobro oblikovanom programu.
 Ukratko, iako mogu postojati mnogi mehanizmi za prevenciju sportskih povreda, uspostavljanje dobre fizičke kondicije bi trebalo da bude preduslov za bavljenje sportom kod dece i tinejdžera. Treninzi u predsezoni osmišljeni za potrebe i sposobnosti mladih sportista nude zaštitni efekat putem povećanja mišićne snage, integracije mišićno-skeletnog sistema i razvijanja opšte fizčke kondicije. Fokusiranje na veštine specifične za određeni sport, umesto na sveukupne fizičke veštine, ne samo da će ograničiti sposobnost dece i omladine da postignu uspeh van svog uskog fizičkog spektra, već može dovesti i do izgaranja, premora i sportskih povreda. Zdravstveni radnici, treneri, nastavnici i roditelji - svi snose odgovornost da omoguće mladim sportskim nadama da se dobro pripreme za treninge i sportska takimičenja.

Autor Ejveri D. Fejgenbaum
 Prevela Milena Pantelić

Pin It
Milena Pantelić

Master filolog hispanista, prevodilac za španski i engleski jezik. Volonter u Narodnoj biblioteci "Vuk Karadžić" u Kragujevcu.Rođena 13.03.1987.Omiljeni sportovi: badminton, tenis, odbojka.

-0001-11-30
utorak, 29 oktobar 2013 08:32

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori