Back BesplatanSport.com

Paracetamol za prolongirano vežbanje u toplim uslovima!

(0 glasova)
Paracetamol za prolongirano vežbanje u toplim uslovima!

Acetominofen (paracetamol) se često koristi kao analgetik i antipiretik. Adekvatna je zamena za aspirin i često se koristi za smanjenje telesne temperature. Dokazani su njegovi pozitivni efekti na redukciju bola, ali isto tako je poznato da  akutno predoziranje paracetamolom može uzrokovati potencijalnim smrtonosnim oštećenjem jetre.

Grupa istraživača sa Kent i Bedfordšir Univerziteta (V. Britanija) pokušala je da utvrdi uticaj antipiretičkog dejstva paracetamola na kapacitet vežbanja u toplim uslovima.  Na uzorku od 11 aktivnih biciklista rekreativaca u različitim danima sprovedeno je uzimanje pojedinačnih doza paracetamola ili placeba pre vožnje bicikla sa unapred određenim intenzitetom do otkaza u toplim uslovima (30°C). Tokom vežbe uzete su mere telesne temperature, temperature kože i mišića stabilizatora trupa (core).

Rezultati istraživanja pokazali su da je uzimanje paracetamola omogućilo biciklistima prolongirano trajanje aktivnosti pri temperaturi od 30°C za oko četiri minuta. Telesna temperatura (0.19°C) , temperatura kože (-0.47°C) i temperatura mišića stabilizatora trupa (-0.15°C) je bila znatno niža proizvodeći manje toplote na isti napor. ‘‘Ovi rezultati pokazuju da paracetamol smanjuje toplotno opterećenje nastalo vežbanjem i samim tim značajno odlaže iscrpljenost koja se javlja pri vežbanju u toplim uslovima’’, zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Experimental Physiology za 2013. godinu.  

Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-10-01
utorak, 01 oktobar 2013 08:36

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori