Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Miofascijalna samomasaža povećava obim pokreta u zglobu a ne dovodi do deficita snage

Miofascijalna samomasaža povećava obim pokreta u zglobu a ne dovodi do deficita snage

(0 glasova)
Miofascijalna samomasaža povećava obim pokreta u zglobu a ne dovodi do deficita snage

Promene u funkcionisanju mišićne fascije uzrokovane prevelikim opterećenjem ili drugim stresorom koji izaziva inflamaciju dovode do gubljenja elastičnosti i dehidratacije. Kada se ovo dogodi, nastaje spazam i moguć nastanak fibroznih tvorevima u fascijalnoj strukturi. Konačno, ove tvorevine dovode do pojave bola i  negativno utiču na mišićnu mehaniku, tj smanjuju obim pokreta ali i ispoljavanje mišićne snage, izdržljivosti i koordinacije. Tradicionalno se u svrhu profilakse mišićne fascije sprovodi masiranje, za koje je nažalost većim brojem istraživanja pokazano da ima negativne efekte po nastupajuće ispoljavanje parametara snage (mereno elektromiografijom).

Ipak, izgleda da jedna nova procedura masiranja nudi barem deo rešenja! Grupa istraživača sa Univerziteta Njufaundlend (Kanada) je na uzorku od 11 dobro treniranih sportista utvrđivala efekte primene miofascijalne samomasaže (myofascial release) na obim pokreta u zglobu kolena i nivo maksimalne mišićne aktivacije nakon primene ove terapeutske metode. Rezultati istraživanja su pokazali da se nakon primene miofasijalne samomasaže u obimu od 1 minuta značajno povećao obim pokreta u tretiranom zglobu (za prosečno 10 stepeni) dok se posledično nije pojavio deficit snažnih sposobnosti! “Izgleda da je primena miofascijalne samomasaže pre aktivnosti pogodna metoda za povećanje fleksibilnosti bez negativnih posledica po ispolajvanje snažnih performansi u nastupajućoj aktivnosti”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u martovskoj svesci časopisa Journal of Strength& Conditioning research za 2013 godinu. Link

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori