Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Trening respiratornih mišića ne dovodi do poboljšanja sportskog postignuća vrhunskih veslača

Trening respiratornih mišića ne dovodi do poboljšanja sportskog postignuća vrhunskih veslača

(0 glasova)
Trening respiratornih mišića ne dovodi do poboljšanja sportskog postignuća vrhunskih veslača

Trenažna tehnologija odlikuje se zadivljujućim trendom razvoja u poslednjim decenijama, sa velikim brojem novih trenažnih alata ali i tehnoloških inovacija. Tako, jedna od često spominjanih novih trenažnih procedura jeste i primena respiratornog treninga, forsiranog inspirijuma i ekspirijuma kroz posebno dizajnirani aparat koji zapravo stvara otpor protoku vazduha i na taj način stvara nadopterećenje respiratornih mišića.

Iako postoje relativno jasni dokazi da ova specifična vrsta treninga može da dovede do smanjenog osećaja dispneje kod treniranih osoba, nejasno je da li posledično postoje i pozitivni efekti po ventilatorne funkcija u submaksimalnim i maksimalnim naporima kao i na sportsko postignuće. Nedavno objavljena studija pokušala je da pruži deo odgovora na ova pitanja! Grupa istraživača sa Australijskog Instituta za Sport (Kanbera, Australija) je na uzorku 16 najboljih veslača Australije podeljenih u kontrolnu i eksperimentalnu grupu, utvrđivala efekte 6-nedeljne primene respiratornog treninga na plućne funkcije, maksimalnu potrošnju kiseonika i subjektivni doživljaj napora u testovima maksimalnog opterećenja. Trening se sastojao od 30 udaha sa opterećenjem i sprovođen je 2 puta dnevno.

Rezultati istraživanja su pokazali da ne postoji razlika ni u jednom kontrolisanom parametru između dve grupe ispitanika! “Izgleda da respiratorni trening nije efikasno sredstvo za poboljšanje pulmonarnih parametara ili fizioloških odgovora organizma pri maksimalnim opterećenjima na uzorku vrhunskih sportista”- zaključuju autori.

Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci  časopisa Journal of Exercise Physiologyza 2012 godinu. Link...

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2013-03-24
nedelja, 24 mart 2013 19:11

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori