Back BesplatanSport.com

8RM protokol pouzdan u proceni snage!

(0 glasova)
8RM protokol pouzdan u proceni snage!
8RM protokol pouzdan u proceni snage!


Kenet Kuper je bez svake sumnje napravio pravu revoluciju u promociji fizičke aktivnosti štampanjem čuvene knjige «Aerobik». Ipak, direktna posledica ovog uticajnog izdanja jeste i zapostavljenje treninga snage u cilju očuvanja i unapređenja zdravstvenog statusa narednih nekoliko decenija. Tek sredinom 80-ih godina prošlog veka dolazi do značajnijih istraživanja o uticaju snažnih sposobnosti pre svega na sportsko postignuće a nakon toga i na zdravstveni status! Posledično, prvi razvijeni ovi za procenu snažnih sposobnosti odnosili su se uglavnom na utvrđivanje maksimalnih vrednosti snage ovima maksimalnog opterećenja, tj utvrđivanjem 1RM težine (jednog ponavljajućeg maksimauma- težine koju je moguće podići jednom). Ipak, za osobe koje rade sa opterećenjem pre svega iz zdravstvenih razloga, ovakav vid testiranja je nepraktičan, pa se preporučuje utvrđivanje submaksimalnih RM težina u cilju procene intenziteta treninga. Na žalost prilično je nepoznato da li su ovakvi ovi zaista pouzdani.

U tom smislu, od velikog značaja je nedavno objavljeno istraživanje grupa istraživača sa Univerziteta Centralni Arkanzas koji su na uzorku od 28 zdravih osoba utvrđivali pouzdanost testa za utvrđivanje 8 RM. Razultati istraživanja su pokazali da je ova vrsta testa visoko pouzdana i da je na osnovu dobijenih rezultata moguće programirati opterećenje na uzorku nesportista!
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa International SportsMed Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori