Back BesplatanSport.com

Bez kontrole trenera opada kvalitet izvođenja trenažnih sadržaja!

(1 Glas)
Bez kontrole trenera opada kvalitet izvođenja trenažnih sadržaja!
Bez kontrole trenera opada kvalitet izvođenja trenažnih sadržaja!


Obuka i usavršavanje sportske tehnike i taktike u sportu zavisi od većeg broja faktora, od socijalno-psiholoških kao što su osećaj zadovoljstva, zainteresovanost dece ili podrška roditelja pa sve do biološko-trenažnih kao što su struktura trenažnog nadražaja, odabir kvalitetnih vežbi i optimalno programiranje opterećenja. Većina ovih faktora  se na jedan ili drugi način u trenažni proces implementira posredstvom trenera, koji ima osnovnu obavezu kontrole trenažnog procesa u cilju obuke i usavršavanja elemenata tehnike i ostalih faktora od značaja za  takmičarski rezultat u sportu. Ipak, nedovoljno je poznato koliki je uticaj aktivnog učešća trenera na treningu upravo sa aspekta ispunjavanja ciljeva trenažnog nadražaja.

U tom smislu, interesantni su rezultati nedavno objavljenog istraživanja, sprovedenog na grupi mladih plivača! Grupa istraživača sa Univerziteta Tehničkih nauka iz Lisabona (Portugal) je utvrđivala ispunjenost trenažnih zadataka i ponašanje dece u dve različite situacije: uz aktivno prisustvo ili odsustvo trenera u momentima izvođenja određenih zadataka na treningu! Rezultati istraživanja su pokazali da postoji naglašeno velika pozitivna razlika u kvalitetu izvođenja tehničko-taktičkih zadataka dece u situacijama kada trener aktivno učestvuje u treningu. Izgleda da je u mlađima uzrastima neophodno aktivno učešće trenera na treningu kako bi se ispunili zacrtani ciljevi trenažnog procesa - zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori