Back BesplatanSport.com

Istezanje ne smanjuje upalu mišića!

(0 glasova)
Istezanje ne smanjuje upalu mišića!
Istezanje ne smanjuje upalu mišića!


Istezanje predstavlja redovnu trenažnu proceduru u toku zagrevanja i/ili hlađenja organizma.  Bez obzira na njene različite modalitete (statičko, dinamičko, balističko, PNF), tradicionalno se smatra da ova vrsta trenažnih sredstava značajno utiče na veći broj faktora od kojih se često spominje i smanjeno ispoljavanje upale mišića.  Upala mišića obično nastaje u periodu od 24-48 sati posle trenažne epizode i praćena je subjektivnim osećajem bola kao i smanjenim sposobnostima sportiste. Ipak, ovakvom tradicionalnom shvatanju značaja istezanja nedostaju sintetizovana naučna znanja.

U tom smislu, grupa istraživača sa Instituta za javno zdravlje (Australija) je sprovela meta analizu svih validnih istraživanja u ovoj oblasti. Uvršćeno je ukupno 11 longitudinalnih studija zadovoljavajućih metodoloških kvaliteta, iako je važno naglasiti da je većina studija izvršena na relativno malom uzorku ispitanika. Rezultati istraživanja pokazali su da istezanje sprovođeno pre ili nakon fizičke aktivnosti ne ostvaruje nikakav uticaj na pojavu upale mišića. Izgleda da je potrebno promeniti argumentaciju o značaju primene istezanja pre ili nakon fizičke aktivnosti i više se bazirati na efektima za koje postoje naučni dokazi, što svakako nije slučaj o povezanosti istezanja i smanjenog ispoljavanja upale mišića- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine  za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori