Back BesplatanSport.com

Trening brzine razvija aerobnu sposobnost netreniranih osoba!

(0 glasova)
Trening brzine razvija aerobnu sposobnost netreniranih osoba!
Trening brzine razvija aerobnu sposobnost netreniranih osoba!


Opšte je poznato da je aerobna sposobnost pojedinca povezana sa kardiovaskularnim rizicima. Poboljšana aerobna sposobnost doprinosi značajno smanjenim kardiovaskularnim rizicima ali poboljšanju niza drugih parametara zdravstvenog statusa. Tradicionalno, aerobna sposobnost se razvija treningom izdržljivosti, koji podrazumeva primenu srednjeg do submaksimalnog intenziteta u produženom trajanju. Ipak, pokazano je da jednako pozitivne efekte može ostvariti i intervalni trening, koji podrazumeva periode visokog intenziteta sa kraćim ili dužim periodima oporavka između deonica. Ovakav tip treninga odlikuje se manjim obimom i stoga je možda primenljiviji u određenim situacijama.

I upravo na tragu ovih poznatih činjenioca, grupa istraživača sa Univerziteta Saseks (Velika Britanija), je utvrđivala efekte treninga brzine (koji se može smatrati jednim specifičnim tipom intervalnog treninga - otud ideja) na aerobnu sposobnost netreniranih osoba. Rezultati istraživanja su pokazali da trening brzine dovodi do značajnog porasta aerobne sposobnosti od 8-10% i 15% nakon 2 i 6 nedelja treninga, redom! Posebno je interesantno što je ovaj tip treninga doveo do istih efekata kao i primena treninga izdržljivosti, iako je obim u treningu brzine manji čak za 90%! Izgleda da je porast aerobne sposobnosti kod netreniranih osoba moguće ostvariti sa veoma malim obimom specifičnog treninga brzine, što može biti od značaja upravo na popilaciji netreniranih osoba, koje kao glavni razlog nedovoljne aktivnosti uglavnom navode nedostatak vremena i monotoniju prilikom primene treninga izdržljivosti- zaključuju autori!
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa British journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori