Back BesplatanSport.com

Ekcentrični trening za manje povreda fudbalera!

(2 glasova)
Ekcentrični trening za manje povreda fudbalera!
Ekcentrični trening za manje povreda fudbalera!


Više od 15 miliona rekreativnih i preko 100.000 profesionalnih fudbalera svakodnevno se izlaže naporima na treningu. Stoga ne treba da čudi i značajan broj povreda u fudbalu, koji spada u jedan od sportova sa najvećom incidencom istih. Od toga, najveći procenat predstavljaju povrede zadnje lože buta, koje uz to imaju tendenciju i da se obnavljaju.  Stoga ne treba da čudi velika zainteresovanost nauke i prakse za modalitetima smanjenja broja ove vrste povreda.

Nedavno objavljeno istraživanje grupe istraživača sa Univerziteta Kopenhagen (Danska) izgleda da ukazuje na mogućnost trenažnog tretiranja ovog problema. Na uzorku od preko 900 profesionalnih fudbalera podeljenih u dve grupe , istraživan je efekat primene ekcentričnog treninga snage za mišiće zadnje lože buta, izvođenog sada već čuvenom vežbom padanja u sklek iz klečećeg položaja uz ekscentričnu kontrakciju zadnje lože (Nordic Hamstring), na incidencu povrede zadnje lože buta. Eksperimentalni tretman je trajao 10 nedelja sa praćenjem svih ispitanika u narednih godinu dana.  Rezultati istraživanja su pokazali da se fudbaleri koji su primenjicvali specifičan ekcentrični metod za razvoj snage, odlikuju incidencom povreda koja je za čak 85% manja od kontrolne grupe! Izgleda da je poželjno uključiti ovu vežbu u redovan trenažni proces, kako bi sa značajno smanjila verovatnoća od povrede zadnje lože buta kod fudbalera- Zaključuju autori!
Istraživanje je objavljeno u novembarskoj svesci časopisa The American Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori