Back BesplatanSport.com

Specifični intervalni trening za tenisere

(1 Glas)
Specifični intervalni trening za tenisere


Za uspeh u tenisu potrebno je posedovati veći broj atributa. Iako visok nivo tehničkih veština predstavlja značajnu determinantu uspeha, za uspeh u ovom sportu potrebno je posedovati i visok nivo aerobne sposobnosti, brzinu, eksplozivnu snagu i agilnost. Konačno, sposobnost održavanja visokog nivoa specifične teniske tehnike tokom celog meča predstavlja možda i presudan faktor uspeha. Stoga ne treba da čudi da se u poslednje vreme sve češće preispituju mogućnosti primene specifičnih treninga na teniskom terenu koji bi u maksimalno efikasnom režimu rada omogućio razvoj većeg broja determinanti uspeha u tenisu. 

Jedno od takvih istraživanja nedavno je prezentovano od grupe istraživača iz Španije, Francuske i Nemačke. Oni su na uzorku od 8 tenisera elitnog nivoa utvrđivali razlike u fiziološkom odgovoru organizma na dva različita tipa intervalnog treninga: standardnog «suvog» intervalnog treninga na atletskoj stazi i specifičnog teniskog intervalnog treninga koji je sprovođen na teniskom terenu. Oba tipa treninga sastojala su se od 4 puta 120 sekundi aktivnosti submaksimalnog intenziteta sa pauzom od 90 sekundi između ponavljanja. Rezultati istraživanja su pokazali da se dobro programiranim specifičnim treningom na teniskom terenu može ostvariti identičan fiziološki odgovor organizma kao i primenom standardnog intervalnog treninga na atletskoj stazi. «Izgleda da je sa aspekta fiziološkog odgovora organizma primena specifičnih teniskih vežbi jednako efikasna kao i klasičan intervalni trening trčanja, i stoga je prvi tip treninga poželjno primenjivati u cilju povećanja efikasnosti trenažnog procesa»- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Journal of Sports Science & Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori