Back BesplatanSport.com

Kofeinska žvakaća guma za sportski rezultat!

(1 Glas)
Kofeinska žvakaća guma za sportski rezultat!

Sportisti kontinuirano traže načine za poboljšanjem svojih dostignuća. Pri tome, jedan od omiljenih načina u pokušajima za ostvarivanjem boljih rezultata jeste i ekperimantisanje sa načinom ishrane i suplementacijom. Već nekoliko decenija postoje tendencije unošenja ergogenih ili navodno ergogenih sredstava od strane sportista, pri čemu je tradicionalno kofein jedan od najčešće korišćenih sastojaka.
Porast aerobnih sposobnosti, eksplozivne snage i sposobnosti ponavljajućih sprinteva su relativno stabilno utvrđeni pozitivni efekti unosa kofeina. U poslednje vreme je popularnosti korišćenja kofeinskih napitaka naročito doprinela i odluka Svetske Antidoping Agencije o skidanju kofeina sa liste zabranjenih supstanci. U tom smislu, u poslednje vreme se pojavio jedan novi način unosa kofeina u organizam sportiste - žvakanjem žvakaće gume!

U nekoliko istraživanja ovaj način unosa kofeina pokazao je brži porast kofeina u krvi nego unosom iste količine oralno. Izgleda da je potrebno svega 5 minuta da kofein iz usne duplje dospe u krvotok, što značajno menja rutinu unosa ove supstance, koja se oralno unosila i do 1 sat pre nastupa ili treninga. Konačno, unos kofeina žvakanjem žvakaće gume je izgleda naročito efikasan u poboljšanju sportskih rezultata u ranim jutarnjim časovima. «Ukoliko se unosi u dozama od 100-300mg, korišćenje kofeisane žvakaće gume nema nikakvih negativnih efekata»- zaključuje autor teksta.
Istraživanje je objavljeno u abgustovskoj svesci časopisa Strenght and Conditioning Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori