Back BesplatanSport.com

Piti ili ne piti, pitanje je sad?

(1 Glas)
Piti ili ne piti, pitanje je sad?

Verovatno je većina bivših rekreativnih ili aktivnih sportista,naročito u prethodnim decenijama, imala priliku da čuje od različitih trenera veoma različita uputstva vezana za unos tečnosti tokom samog treninga. «Za vreme treninga se trenira, ne pije se voda», « možete da pijete samo na kraju treninga, pre istezanja», « Ko je žedan , nek se napije pre treninga» itd., samo su neki od često spominjanih komentara. Kome verovati? Pa, to je relativno jednostavno, treba verovati naučno utvrđenim činjenicama! Tako, jedno nedavno istraživanje se bavilo uticajem načina rehidratacije tokom treninga na subjektivni osećaj zamora i izvođenje tenike na kraju treninga mladih košarkaša.
Grupa istraživača sa Univerziteta Porto (Portugal) je u studiji visokih metodoloških standarda testirala mlade košarkaše u tri različita režima rehidratacije: bez ikakve rehidratacije tokom treninga, rehidratacije po želji ili rehidratacije po želji unošenjem sportskog napitka sa 8% ugljenih hidrata i elektrolitima. Rezultati istraživanja su pokazali da se grupe ne razlikuju u kvalitetu izvedenih košarkaških veština na kraju treninga, ali da se grupa koja nije uzimala tečnost za vreme treninga odlikovala značajno većim subjektivnim osećajem zamora na kraju trenažne epizode. Izgleda da je barem sa aspekte subjektivno doživljenog zamora, tokom trenažne epizode poželjno dozvoliti sportistima da unose tečnost prema sopstvenim potrebama.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori