Back BesplatanSport.com

Potapanje u hladnu vodu ubrzava oporavak

(0 glasova)
Potapanje u hladnu vodu ubrzava oporavak

Već duži niz godina u vrhunskom sportu preovladava mišljenje da je brzina oporavka nakon treninga visokog intenziteta jedna od ključnih determinanti uspešnosti trenažnog procesa. Verovatno se veliki broj nas seća reklame od pre nekoliko godina, u kojoj verovatno najveći Evropski košarkaški trener svih vremena, Željko Obradović, u jednoj reklami za sportski napitak podvlači upravo značaj oporavka u trenažnom procesu. U tom smislu, postoji velika zainteresovanost sportske javnosti za efikasnim metodama oporavka. Jedna od najaktuelnijih jeste i potapanje u hladnu vodu! Nedavno objavljeno istraživanje ukazuje na efikasnost ove metode oporavka.

Grupa istraživača sa Francuskog nacionalnog instituta za sport je na uzorku od 41 vrhunskog sportiste utvrđivala brzinu oporavka nakon 20-minutnog treninga visokog intenziteta. Rezultati istraživanja su pokazali da je metoda potapanja u hladnu vodu (10 stepeni Celzijusa) efikasna i da omogućava bolje sportske performanse (tesovi su obuhvatili 30 sekundi rada maksimalnog inteziteta, vertikalni skok kao i maksimalnu izometrijsku kontrakciju) jedan sat nakon prvog opterećenja u odnosu na druge metode oporavka. Za ovakvo poboljšanje praktično svih parametara anaerobnih sposobnosti izgleda da je zaslužno brže uklanjanje metabolita nastalih u periodu visokog intenziteta zaključuju autori. 
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa European Journal of Applied Physiology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori