Back BesplatanSport.com

Povećana frekvencija koraka u trčanju smanjuje opterećenje na zglobove

(1 Glas)
Povećana frekvencija koraka u trčanju smanjuje opterećenje na zglobove


Trčanje predstavlja svakako najzastupljeniji vid rekreativne fizičke aktivnosti. Ipak, ovaj vid fizičke aktivnosti u sebi nosi i značajan rizik od nastanka povreda. Procene govore da preko 56% rekreativno aktivnih trkača i preko 90% profesionalaca svake godine ima problema sa makar jednom povredom uzrokovanom trčanjem. Od svih izolovanih riziko faktora za nastanak ovih povreda, nesposobnost donjih ekstremiteta da adekvatno odgovore na opterećenja koja nastaju kao posledica kontakta stopala sa tlom je dokazano vodeći. Izgleda da je najprimenjljivija strategija za smanjenje opterećenja donjih ekstremiteta prilikom trčanja povećanje frekvencije koraka (posledično smanjenje dužine koraka).
Jedna nedavno objavljena studija, vođena od grupe istraživača sa Univerziteta Viskonsin-Medison (SAD), upravo je istraživala povećanje frekvencije koraka na opterećenje donjih ekstremiteta. 45 zdravih osoba rekreativno angažovanih u trčanju učestvovalo je u studiji visokih metodoloških standarda. Rezultati istraživanja su pokazali da povećanje frekvencije koraka za 10% dovodi do značajno manjeg opterećenja na sve zglobove donjih ekstremiteta, sa naročito pozitivnim efektom na zglob kolena, inače zglobom sa najvećom prevalencom povređivanja. «Rezultati istraživanja ukazuju da blagi porast frekvencije koraka prilikom trčanja može značajno da smanji opterećenje na zglobove donjih ekstremiteta, što je veoma značajno u procesima rehabilitacije nakon povreda, ali i u cilju prevencije» zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori