Back BesplatanSport.com

Unilateralni trening za bicikliste- veći efekti na skeletnu muskulatru

(0 glasova)
Unilateralni trening za bicikliste- veći efekti na skeletnu muskulatru

Krajnje granice ljudskih sposobnosti su još uvek neistražene. To se verovatno najbolje odslikava u sportu, gde se svakodnevno ruše rekordi za koje se do tog trenutka činilo da su neoborivi. Posebno mesto u sportskim disciplinama ima biciklizam - što zbog specifičnosti opterećenja, što zbog najzahtevnijeg sportskog takmičenja na svetu - Trke oko Francuske! Spoj brzine i izdržljivosti koji je neophodan u ovom sportu doveo je do gotovo fantastičnih performasi koje je veoma teško dalje unapređivati. Ipak, naučna istraživanja nagoveštavaju da još nismo blizu kraja! Tako, jedno nedavno objavljeno se bavilo pitanjima daljeg poboljšanja oksidativnih sposobnosti biciklista.

Grupa istraživača iz Australije je na uzorku devet elitnih biciklista utvrdila da primena unilateralnog (jednom nogom) treninga u trajanju od 3 nedelje dovodi do značajno boljeg oksidativnog profila i metaboličkog odgovora mišića u odnosu na klasičan, obenožni trening! Iako nije utvrđena statistički značajan napredak u sportskom postignuću, autori navode da ostvareni efekti u dužem vremenskom periodu najverovatnije dovode i do poboljšanog sportskog rezultata. Dakle, nemojte se čuditi ako u skorije vreme primetite nekog profesionalnog biciklistu kako okreće pedale samo jednom nogom, jer izgleda da je na pomolu novo trenažno sredstvo u razvoju aerobne sposobnosti visoko treniranih biciklista - Unilateralni trening.
Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Journal of Applied Physiology za 2011 godinu.


Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori