Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Aerobni trening poboljšava barorefleksnu senzitivnost kod osoba sa povećanim KVS rizicima

Aerobni trening poboljšava barorefleksnu senzitivnost kod osoba sa povećanim KVS rizicima

(0 glasova)
Aerobni trening poboljšava barorefleksnu senzitivnost kod osoba sa povećanim KVS rizicima


Izgleda da pozitivni efekti aerobnog treninga nisu lako merljivi i da ga treba sprovoditi čak iako ne dovodi do poboljšanja fizičke forme, naročito kod specifične populacije. Evo jedne potvrde! Baroreceptorni refleks srčanog mišića predstavlja prvi mehanizam za kontrolu krvnog pritiska. Reagujući na promene krvnog pritiska koje se detektuju receptorima osetljivim na istezanje u luku aorte i karotidnom sinusu, ovaj refleks modulira vagalni i simpatetički uticaj na sino atrijalni čvor i kontrolu srčanog ritma. Difunkcija autonomne srčane kontrole pojavljuje se kod više od polovine osoba koje pate od masovnih nezaraznih bolesti (dijabetes, hipertenzija, hiperholesterolemija) i predstavlja nezavisni faktor prevremene smrti. Dalje, pokazano je da smanjenja barorefleksna senzitivnost udvostručuje incidencu smrtnosti kod ove populacije stanovništva. Iako su postojale indicije da bi određeni način vežbanja mogao da ima pozitivne efekte na barorefleksnu senzitivnost, tek je nedavno objavljeno istraživanje po prvi put u prospektivnoj studiji ispitivalo efikasnost aerobnog treninga na barorefleksnu senzitivnost.
Grupa istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija (Kanada), je na uzorku od 45 osoba iznad 65 godina starosti i sa izraženim kardiovaskularnim rizicima, utvrđivala efekte dvanaestonedeljnog treninga aerobnog tipa na barorefleksnu senzitivnost. Rezultati istraživanja su pokazali da aerobni trening dovodi do značajnog poboljšanja barorefleksne senzitivnosti na ovom uzorku ispitanika, i to bez porasta ostalih parametara fizičke forme! «Aerobni trening bi trebalo uvrstiti kao prvu terapeutsku proceduru za poboljšanje barorefleksbne senzitivnosti kod starijih osoba sa naglašenim KVS rizicima», zaključuju autori. Istraživanje je objavljeno u julskoj svesci časopisa Clinical journal of Sports Medicine za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori