Back BesplatanSport.com
  • Baza znanja
  • Trening
  • Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa

Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa

(0 glasova)
Jedan ekcentrični trening snage nedeljno za poboljšanje zdravstvenog statusa


Uprkos mnogo puta utvrđenim dobrobitima fizičke aktivnosti na zdravstveni status, često smo u prilici od potencijalnih vežbača da čujemo rečenice poput: “U redu, jasno mi je da bi trebalo da budem fizički aktivan, ali kada pomislim koliko vremena treba da izgubim u toku dana/nedelje/meseca, prosto mi se ne da…“.

I zaista, iako preporuka vodećih svetskih ustanova  od 30 min. vežbanja dnevno veći broj dana u nedelji izgleda skromno i vremenski „podnošljivo“ i dalje glavni razlog za fizičku neaktivnost predstavlja upravo „menadžment vremena“.

Grupa autora sa Univerziteta iz Grčke, Kipra i Velike Britanije izgleda da nudi odgovor na ovaj problem. Oni su predstavili rezultate istraživanja po kojima se pozitivni efekat na zdravstveni status može ostvariti i samo jednim treningom nedeljno! Tako, pokazano je da trening snage jednom nedeljno u periodu od 8 nedelja na uzorku od dvadeset zdravih, odraslih osoba ženskog pola značajno poboljšava bazalni metabolizam i oksidaciju masti, kao i lipidni status i insulinski odgovor organizma.

Ono što je posebno interesantno jeste da se primenjivao ekscentrični metod treninga! Izgleda da su fitnes centri dobili novu, naučno potvrđenu mogućnost promocije svojih usluga, koja bi mogla da glasi “Zaista nemate vremena? Ne volite da podižete tegove? Nema problema, dođite jednom nedeljno spuštajte ih i poboljšajte vaše zdravlje!

Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-11
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori