Back BesplatanSport.com

Da li će nam slušanje Mocarta pomoći da postignemo svetski rekord u trčanju?

(1 Glas)
Da li će nam slušanje Mocarta pomoći da postignemo svetski rekord u trčanju?

Moždana kora, kardiovaskularni sistem ali i ostali fiziološki sistemi poseduju autentičnu frekvenciju aktivnosti. Kada trčimo, čini se da nam najviše odgovara stabilna frekvencija kretanja u vertikalnoj osi. Ovo saznanje je posledica brojnih istraživanja u prethodnom periodu, koja su pokazala jasnu povezanost između muzičkog tempa, raspoloženja i sportskih postignuća.
Najnovija naučna studija na istu temu stiže iz Nemačke, gde je ekipa naučnika sa Instituta za neuronauke, Univerziteta za sport iz Kelna testirala 18 atletičara koji su trčali u tri epizode različitog intenziteta. Oscilacije u vertikalnoj ravni praćene su akcelerometrom a električna aktivnost mozga beležena je i analizirana upotrebom elektroencefalografije pre i posle svake epizode vežbanja. Tokom vežbanja, sportisti su slušali svoju omiljenu muzičku numeru čiji je frekventni spektar takođe analiziran. Rezultati istraživanja su ukazali na podudarnost frekvencije muzike koju su sportisti slušali na MP3 uređaju i vertikalnog ubrzanja tokom trčanja. Paralelan obrazac oscilacija uočen je između srčane frekvencije tokom trčanja i muzičke numere. Zaključak koji se izvodi ukazuje na jasnu povezanost između unutrašnjih i spoljašnjih obrazaca oscilacija tokom vežbanja. Čini se da frekvencija od oko 3 herca odgovara obrascu oscilacije većine fizioloških sistema i da se istovremeno muzika koja poseduje ovaj frekventni domen ocenjuje kao najprijatnija od strane slušalaca tokom vežbanja. Jednostavno govoreći, adekvatan izbor muzike koju slušamo dok vežbamo utiče na naša sportska postignuća i raspoloženje – sledeći put obratite pažnju koju ste muziku snimili za trening.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Journal of Sports Sciences iz 2010. godine.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori