Atomski, zdesna (2)

(0 glasova)
Atomski, zdesna (2)


Kako se jugoslovenski sistem opštenarodne odbrane od “spoljnjeg neprijatelja” zasnivao na konceptu “naoružanog naroda“, svaki zdravstveno sposoban muškarac bio je u obavezi da određen period provede u vojsci, koja je tada nosila naziv Jugoslovenska narodna armija (JNA).
 

Atomski, zdesna (2)

Dušan Bajević, učesnik “Trke hiljadu vojnika”

Tadašnja vojska veliku pažnju posvećivala je fizičkoj spremi njenih pripadnika. Tako je svake godine, pod pokroviteljstvom dnevnog lista “Politika” i u organizaciji Beogradske armijske oblasti i Atletskog saveza Beograda, održavana “Trka hiljadu vojnika” na tri hiljade metara, u kojoj su vojnici i starešine trčali u svom “radnom odelu” – uniformi i čizmama.

Prve trke održavane su u beogradskom parku “Košutnjak”, da bi se kasnije manifestacija preselila na Beogradski hipodrom.

Tako je 1976. godine, recimo, zabeleženo da je u konkurenciji preko 1.100 vojnika i starešina, trijumfovao Jože Zmazek, stariji vodnik JNA iz Zemuna, a da je u vodećoj grupi trku završio centarfor mostarskog Veleža i reprezentacije Jugoslavije Dušan-Duško Bajević.

Uniformisani VS civili (sleva): Košarkaši Vinko Jelovac, Dragan Kapičić, Nikola Plećaš (stajling a la Del-Boj iz “Mućki”) i Rajko Gospodnetić (Zagreb, 1976. godine)

Atomski, zdesna (2)

Vojnik Slobodan Santrać u društvu pionira na ceremoniji polaganja zakletve (Gornji Milanovac, 1973. godine)

Atomski, zdesna (2)

 

Pin It
Sportska Kupusara

- Ako mislite da je ovo jugonostalgičarski sajt, u pravu ste! - Ako mislite da je ovo prosrbski sajt, u pravu ste! - Ako mislite da je ovo prohrvatski sajt, u pravu ste! - Ako mislite da je ovo pro-crnogorski, pro-slovenački, pro-bosanski ili pro-makedonski sajt, u pravu ste! - Ako mislite da je ovo anti-srpski, anti-hrvatski, anti-bosanski, anti-crnogorski, anti-makedonski ili anti-slovenački sajt, u pravu ste! - Ako mislite da smo preozbiljni, u pravu ste! - Ako mislite da se sprdačimo, u pravu ste! - Ako mislite da je ovakav sajt davno nedostajao i da nas vraća u neka lepša vremena,…

Adresa sajta strategija.org/ Email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
2014-02-06
utorak, 04 februar 2014 18:15

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori