Pad fizičke sposobnosti nacije

(1 Glas)
Pad fizičke sposobnosti nacije

Možda će vas začuditi naslov koji sam odabrala, posebno gledajući na uspehe naših sportista u Evropi i svetu, ali mislim da je takav naslov upravo najadekvatniji onome što želim da prenesem na sve one koji budu čitali ovaj tekst.

Bez obzira na sve što naši sportisti postignu, činjenično stanje je da su to pojedinci koji su svojom ljubavlju prema sportu i sopstvenim zalaganjem i odricanjima došli do takvih rezultata. Međutim, i dalje stoji činjenica da su školska deca u Srbiji sve manje fizički spremna, da izbegavaju fizičku kulturu i da su u porastu sve vrste deformiteta kičme kao posledica nebavljenja fizičkom kulturom, odnosno nespremnošću mišića da izdrže duga sedenja u školskoj klupi, nošenje preteških torbi, itd. Mnogi su se bavili statistikom koja to dokazuje, pa se ja ovde time neću baviti, jer smatram da se više treba baviti iznalaženjem rešenja nego upornim ponavljanjem činjeničnog stanja. Mislim da bi ministarstvo sporta trebalo više da se pozabavi ovom problematikom kojom se ja već dugo privatno bavim kao profesor fizičke kulture, kao organizator programa u Sportskom centru, a u krajnjem slučaju i kao majka. Možda sam se zato odlučila da nešto od toga stavim na papir i da se ponadam da će se neko od onih koji mogu da utiču zainteresovati za sadržaj ovoga teksta.

Skoro je u vestima u javnim medijima nakratko pomenut ovaj problem, nedostatak sportskih dvorana, nedostatak grejanja u tim halama, izbegavanje fizičke kulture...itd. Međutim, ovaj problem postojao je i ranijih godina ali nam je nacija bila fizički spremnija. Šta se to promenilo??? E to je ono čime ću se ja više baviti u ovom tekstu, mada sigurno neću izostaviti da je potrebna izgradnja novih sportskih hala i sala, novih zatvorenih i otvorenih bazena, novih klizališta, sportskih terena i sportskih staza, opremanje istih, posebno sa gimnastičkim spravama koje svuda nedostaju a jako su skupe.

Mnogo toga se promenilo u odnosu na ranije godine, a ja ću se potruditi da navedem neke od primera:

1. Nekada su sportski sadržaji bili retka vrsta gradskih događaja i mesta gde se omladina mogla okupljati i družiti. Danas, u eri kompjutera, tv zabava, žurki u kafićima... sport je negde u zapećku, i omladina mu se retko okreće.

2. Nekada su školske sportske sekcije bile besplatne i skoro obavezne, danas ne postoje više, a termine škole izdaju privatnim sekcijama koje se naplaćuju.

3. Nekada je sistem vrednosti bio drugačiji, pa je uspešan sportista bio idol, a mediji su više vremena posvećivali njima, danas su nam mediji puni tekstova o pevačima, učesnicima velikog brata, farme, o kriminalcima ...itd

4. Nekada su deca kasnije sazrevala, pa je bilo dovoljno da prvi pravi, obavezni kontakt sa fizičkom kulturom imaju u petom razredu osnovne škole, a danas su u to vreme oni već upoznati sa drugim sadržajima, pa je za sport već kasno...

5. Nekada su sportski centri bili puni rekreativaca mlađih generacija, a danas su rekreativci pretežno u dobi preko 40 godina.

6. Nekada je bilo mnogo radničkih sportskih igara, sada ih skoro nema...

Šta možemo da popravimo u vezi svega ovoga ? Sa veoma malo truda, dobre volje i promene režima u školstvu, mnogo toga.

Prvo je potrebno da se uvede obavezna nastava fizičke kulture mnogo ranije - čak u vrtićima, zatim da se obezbedi da se zaista sprovodi nastava u periodu od 1. – 5. razreda osnovne škole, zatim da se pooštre kriterijumi za oslobađanje od nastave fizičke kulture ( odnosi se na lekare koji olako oslobađaju učenike ove nastavne jedinice). Potrebno je pored zabrane direktorima škola da izdaju školske sportske sale i terene klubovima i privatnim sekcijama, vršiti kontrole, jer se to ipak dešava i prosto je praksa u svim školama. Potrebno je uvesti obavezu profesorima fizičke kulture da u svojoj školi drže besplatne sportske sekcije. Sve ovo bi doprinelo da se deca mnogo ranije upoznaju sa sportom, da ih opije sportski takmičarski duh, kako ih kasnije ne bi opijali alkohol i droge.

Potrebno je uraditi sve što je moguće u saradnji sa medijima da se što manje podižu na pijedestal negativne vrednosti, a potenciraju i protežiraju prave vrednosti, posebno u sportu.

Potrebno je podići na viši nivo bazne sportove koje deca mogu upražnjavati od malih nogu. Ovo bi moglo da se uradi u svakoj opštini u saradnji sa gradskim vlastima, jer tamo već postoje komisije za sport gde u 90% slučajeva nema ni jedanog profesora fizičke kulture. Te komisije bi mogle da deo novca opredele za programe koji bi pratili ovu problematiku i konkretno je rešavali.

Skoro su zamrle radničke igre, preduzeća ne odvajaju više sredstva za rekreaciju radnika, čime se i radna sposobnost i životni vek skraćuju. Možda bi bilo moguće uvesti obavezu većim firmama da uplaćuju rekreaciju za svoje radnike, što i njima ide u prilog.

Potrebno je organizovati javne tribine ili TV emisije koje će se baviti ovom problematikom.

U predhodnom delu teksta sam pomenula da su rekreativni korisnici Sportskog centra „Požarevac“ ( a verujem da je situacija slična u svim sportskim centrima),pretežno u dobi od preko 40 godina. To upravo ukazuje da se naša omladina više ne bavi sportom (osim onih koji već treniraju u nekom klubu). Skoro da i nema onih mladih koji se bave rekreativno nekim sportom. Upravo zbog toga moramo pod hitno nešto uraditi po tom pitanju, jer će ovakvim tempom opadanja interesovanja prema sportu, sa smenom generacija neminovno doći do još većeg procenta fizičke nesposobnosti cele nacije.

U poslednje vreme se puno pažnje posvećuje iznalaženju rešavanja problema bolesti zavisnosti.... To je kompleksna i složena materija u kojoj je potrebno uključivanje svih mogućih faktora, počevši od roditelja, nastavnika, profesora, lekara policije... I sve to je, puno puta opet nedovoljno, jer je bolest uzela maha. Zato je najbolje rešenje upravo po onoj staroj narodnoj izreci „ Bolje sprečiti, nego lečiti“, znači raditi na celokupnom državnom sistemu poboljšanja uslova i mogućnosti koje će decu okrenuti ka sportu na vreme, pre nego dođu u kontakt sa svime onime što ulica nudi...

Organizator Sportskog centra „Požarevac“, Prof. Fizičke kulture, Marković Margita

Pin It
2014-04-19
sreda, 03 mart 2010 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori