Vratite nam košarku

(2 glasova)
Vratite nam košarku


Po meni sport koji je doneo najviše radosti i uspeha u poslednjim, slobodno mogu reći decenijama je  košarka. Ne računajući vremena kada “smo brojali” preko 20 miliona stanovnika, bili veći  od Ujedinjenog Kraljevstva i bili najuspešnija košarkaška reprezentacija Starog kontinenta i kraj prošlog veka je doneo ogromne uspehe. Praktično je osvojeno sve što se osvojiti može, bili smo prvaci Evrope i sveta, jedino ostaje žal za Olimpijskim zlatom i onom Atlantom 1994-te. Čak je i Partizan postao šampion Evrope i sećam se da su se tom uspehu radovali i zvezdaši.
Interesantno je da je košarku je izmislio Kanađanin Džejms Nejsmit  davne 1891. godine. Kao prvi obruč koristio je korpu za sakupljanje breskvi.
Jugosovenska košarka je doživela prvi veću uspeh tek 1961. kada je u Beogradu postala vicešampion Evrope. Dve godine kasnije je osvojeno srebro i na Svetskom prvenstvu. Sigurno najzaslužnije ime za te uspehe a najzvučnije iz čitavog tog perioda košarke je Radivoj Korać – Žućko. Pored njega, temelje rada sa košarkašima i budućim generacijama postavlja profesor Aleksandar Nikolić , uzor mnogih uspešnih trenera.
Ipak, svi mi pamtimo ekipu zbog čijih je veština većina nas “mlađih” pokušala da se bavi ovim sportom, nažalost bezuspešno, ali nekolicina su i postali igrači. Imena Dražena Petrovića, Divca, Kukoča, Saše Đorđevića, Rađe, Danilovića i ostalih su u igračkom smislu danas nestvaran pojam mladim generacijama ovog sporta. Pa tu ekipu niko nije mogao da pobedi! Omaklo se par puta ali tvrdim da je bilo slučajno. Od 1989-1991 ubedljivo osvajaju dva evropska i jedno svetsko zlato. Ali kakav su samo duh oni imali, čak i pored političkih razlika oni su: disali, živeli i igrali jedan za drugoga.
Talentom, nikada ovo podneblje nije bilo oskudno, ali nešto drugo se izgubilo. Ne mislim na profesionalnu svest. Najčešća rečenica je: “mi smo profesionalci”, i u tom smislu su dostigli pomenute veličine. Pa za pare i egzistenciju se igra, to nije sporno. Ali surova pravila, sistemi takmičenja i finansijski anti fer-plej su doveli do toga da je igraču draže da ode mesec dana tokom leta na odmor nego da igra za svoju zemlju. Opet, odmor je zaslužen, sezona je duga, ali i Divac je sve to prolazio pa je stizao prvi na pripreme reprezentacije skoro dvadeset godina! E zato će Divca i pamtiti i poznavati čak i generacije koje ga nisu gledale kao igrača.
Kad smo kod Divca, setih se i vremena kada je produktivnost u Srbiji bila na najnižem nivou zbog nespavanja noću i praćenja košarke. U 3 ujutru popaljena sva svetla u stanovima, prati se Sakramento – Lejkersi, a onda se dva dana prepričava do sledećeg meča. Vlade je čuvao čoveka koga je bilo nemoguće čuvati, grdosiju O’ Neal-a, a Peđa Stojaković sipao trojke odakle mu se ćefne. Nažalost, današnje vesti iz NBA lige i nastup naših se svodi na: “Igrao je dva minuta i zabeležio jednu asistenciju”.
Inače, Shaquille O'Neal, legenda američke košarke, 4 puta šampion NBA lige, 3 puta MVP finala, 15 puta učesnik All-Star mečeva, u svojoj 19 godina dugoj karijeri je postigao skoro 30.000 poena i od toga samo jednu “trojku” i to iz gotovo nemoguće pozicije. Ali je zato polomio 34 table, samo u seniorskoj konkurenciji.
Danas, naša reprezentacija zauzima visoko 11.-to mesto na FIBA rang listi. Visoko gledajući rezultate poslednjih godina ali jako nisko ako gledamo renome i istoriju naše košarke. Jedino vredno iz poslednjih takmičenja je podmlađivanje tima, ostalo ćemo brzo zaboraviti.
Duh košarke ovih dana održavaju klubovi. Pre svega ova dva najpopularnija. Igrati Euroligu, rame uz rame sa najbogatijim klubovima je veliki uspeh. Apsolutna dominacija naših timova u regionalnoj ligi je poslednjih godina postala normalna. Eh, još kad bi proradila i zablistala ponovo reprezentacija pa da opet na trgovima slavimo neku medalju. Moram da priznam da mi nedostaju dočeci ispred skupštine, iako sam već mator da se guram tamo.

Autor: Bogoljub

Pin It
2013-12-04
utorak, 03 decembar 2013 18:28

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori