Back BesplatanSport.com

Bratstvo i jedinstvo u univerzitetskom sportu?

(0 glasova)
Bratstvo i jedinstvo u univerzitetskom sportu?

Novi ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić otpočeo je radno svoj mandat. Na početku svog novog zadatka, koji više ne predstavlja postizanje golova  u bazenu, Udovičić se sastao sa svojim kolegom iz Hravatske, a nedugo zatim i sa slovenačkim ministrom obrazovanja, nauke i sporta. Ministri su razgovarali o značajnim temama među kojima je i razovoj prijateljskih odnosa susednih država kroz sportsku saradnju i, na predlog hrvatskog ministra znanosti, obrazovanja i sporta, došli do zaključka da bi regionalna univerzitetska liga mogla biti rešenje. Tu ideju podržao je i Igor Vušurović, direktor Uprave za sport i mlade Crne Gore.

,,Inicijаtivа je dа se nаprаvi ligа kojа će pokriti celu bivšu Jugoslаviju i dа se kroz univerzitetski sport pokаže omlаdini dа obrаzovаnje i sport mogu dа idu jedno s drugim“, poručio je Vаnjа Udovičić.Ministri Vanja Udovičić i Željko Jovanović

Da se o ovom projektu ozbiljno razmišlja potvrđeno nam je i iz Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. U dopisu koji su nam poslali iz USSS-a navodi se da se razgovori vode na najvišem nivou, s obzirom da su o njima dobro informisani sadašnji ministri Srbije i Hrvatske.

,,Zaista mogu vam reći da sa naše strane, a vidimo i sa strane naših kolega u regionu postoji velika zainteresovanost ali možemo slobodno reći i interes da se objedinimo u jednu ovako veliku ligu koja bi mogla da okupi možda i ceo Balkan. Sve u svemu to bi ličilo na neku vrstu sadašnje Jadranske lige u košarci. Mišljena sam da moramo razmisljati ekonomskom logikom, potrobno nam je veće tržište a u ovom slučaju to je liga koja izlazi na teritorije svih susednih država. Samo takva liga može nam doneti neke velike nove sponzore i samo takva liga može privući mnogo veću pažnju gledalaca i javnosti uopšte. Ipak ne smemo zaboraviti da su ovo samo početni rezgovori i da je do te lige veoma veliki i trnovit put. Da li ćemo do nje doći, videćemo. Zavisi da li je ovo društvo sazrelo za tako nešto.“

Bez sumnje, ova liga omogućila bi razvoj sporta i sportske kulture na različitim nivoima. Ali i u Savezu i Ministarstvu svesni su prepreka koje bi mogle sprečiti realizaciju ovog projekta.

„I pored toga ne smemo zaboraviti osnovne probleme:

 1. Finasiranje – Ovakva liga bila bi izuzetno skupa. Pa se postavlja prvo i osnovno pitanje : ko će sve to finasirati? Dobro je da su u same razgovore uključeni Ministarstva sporta pa se nadamo da će sve to lakše ići;

2. Bezbednost – Svedoci smo kolike su tempirane bombe svi takvi slični pokušaji u prošlosti naročito kad je sport u pitanju. Nadamo se da se ovde radi o akademskim gradjanima svih zemalja i da oni neće podleći političkim vrenjima i zbivanjima;

3. Kalendar takmičenje- zavisio bi od studentskih obaveza prema matičnim fakultetma. Treba dobro proučiti koliko su Univerziteti u regionu medjusobno uskladjeni po pitanju semestara zatim termina ispitnih rokova i da li ostavljaju prostora svojim studentima da se posveti nekim većim sportskim obavezama“, zaključio je Nenad Tanasijević, predsednik Skupštine i član Izvršnog komiteta USSS.

Slične prepreke uočavaju i studenti, članovi sportskih ekipa fakulteta.

„Ideja o regionalnoj univerzitetskoj ligi je u osnovi  dobra, ali po mom mišljenju slabo, gotovo nemoguće izvodljiva. Na prvom mestu su finansije, da li će univerziteti imati novca da realizuju ovaj projekat. Takođe, skeptičan sam oko termina održavanja, jer  neće moći da se uskladi sa domaćim univerzitetskim takmičenjem. Pored toga, sumnjam da će dobar deo igrača iz fakultetskih ekipa imati toliko vremena da se posveti sportu“, preneo nam je svoja ramišljanja Vuk Luković, član košarkaške ekipe Fakulteta političkih nauka

Ovakva univerzitetska liga imala bi uticaja i na one koji se sportom bave profesionalno, a koji se odlučuju da nastupaju i za timove fakulteta na kojima studiraju.

Filip Stoilović, odbojkaš Crvene zvezde i student Fakulteta organizacionih nauka, smatra da regionalna univerzitetska liga ne bi bila od velikog značaja za razvoj karijere, ali da bi doprinela razvoju sportskog i prijateljskog duha među igračima:

„Utakmice u regionalnoj univerzitetskoj ligi, mogu reći, da ne bi bile previše značajne u sportskoj karijeri profesionalnog sportiste ako se uzmu kao kriterijumi trofeji, afirmacija sportiste u daljem bavenju sportom i novčana sredstva, sve ono što se ceni u ovom vremenu… Te utakmice su one koje se igraju za prestiž, samim tim su vođene na drugačiji način, koji nema za cilj pobediti po svaku cenu nego uživanje u nadigravanju sa protivnikom… U ekipi su i studenti koji se ne bave profesionalnim sportom, koji drugačijim pogledom na igru daju potpuno novu sliku ekipi koja tada postaje mašina za zabavu ljudi koji gledaju meč…“

Iako su brojni problemi sa kojima se ova liga susreće već na samom početku, značaj jednog takvog takmičenja mogao bi biti veliki.

Veća konkurencija podsticala bi sportiste da se više bore, da budu jači i bolji. Postojanje takmičenja koje vezuje više zemalja doprinelo bi i popularizaciji sporta. Putovanja između ispitnih rokova omogućila bi studentima da upoznaju neke nove ljude i ostvare nove kontakte.

Međutim, pošto bi liga zahtevala dosta vremena studentima, a imajući u vidu da se ne bave svi profesionalno sportom, možda bi realnije bilo organizovati međuuniverzitetski turnir, sličan onome koji postoji u našoj zemlji.

Izvor: http://sportindeks.rs
Autor: Ivana Salapura

Pin It
-0001-11-30
ponedeljak, 07 oktobar 2013 09:28

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori