Vežbajte tokom putovanja

(0 glasova)
Vežbajte tokom putovanja
Vežbajte tokom putovanja


Redovno vežbanje je važna komponenta zdravog načina života. Američki koledž sportske medicine, Američka asocijacija kardiologa i druge istaknute organizacije su izdale niz preporuka kako bi ohrabrile pojedince da uspostave i redovno održavaju program vežbanja.

Potencijalnu prepreku održavanju redovnog programa vežbanja predstavlja učestalost službenog putovanja što je česta pojava za većinu Amerikanaca. Iako nije preporučljivo za pojedinca da započne svoj program vežbanja dok je na poslovnom putovanju(ili odmoru), preporučljivo je da se navike vežbanja nastave i održavaju tokom putovanja.

Poslovna putovanja mogu da dođu u sukob sa vašim režimom vežbanja.Važno je da prepoznate potencijalna ograničenja, tako da možete da se isplanirate i nastavite sa svojim programom.

Ovde su predstavljene neke modifikacije u vašem režimu vežbanja koje biste mogli razmotriti dok ste na poslovnom putu:

1. Pri izboru smeštaja razmotrite oblast i/ili objekte koji su vam na raspolaganju za izvođenje vežbi. Ako jedna od komponenti u vašem programu vežbanja podrazumeva trčanje budite svesni ograničenja koja mogu da postoje u nekim urbanim sredinama.

Zatražite od osoblja hotela da vam daju neke sugestije. Ukoliko ne postoje bezbedni putevi za trčanje možda hotel ima traku za trčanje. U sklopu nekih hotela postoje oblasti određene za teretanu, bazen i opremu za kardiovaskularni trening. U nekim gradovima postoje atletski klubovi koji imaju ugovore sa pojedinim hotelima, kako bi njihovi gosti imali mogućnost da koriste prostorije kluba.

Da biste sprečili upalu mišića koja ponekad prati promenu u vežbanju različitih grupa mišića ili jednostavno drugačiji način vežbanja (usled korišćenja opreme na koju niste navikli) možda ćete želeti da smanjite intenzitet i trajanje vežbi.

2. Napravite raspored svog poslovnog puta tako da uključuje i vreme za vežbanje. Poslovna putovanja se uglavnom sastoje od strogo određenog vremenskog rasporeda, sastanaka i ručkova koji vam ostavljaju veoma malo slobodnog vremena. Međutim, postoji veliki broj prednosti koje će vam omogućiti uključivanje vremena za vežbanje u raspored. Poznato je da vežbanje oslobađa od stresa. Pored toga, distrakcija može da vam pomogne da se bolje koncentrišete, imate više energije, lakše se fokusirate i da budete produktivniji. Ovo vam može obezbediti i više neformalno okruženje u kojem možete razmatrati date probleme dok održavate svoj raspored vežbanja.

3. Razumite kako smanjenje vremena određenog za vežbanje utiče na nivo vaše forme. Zajednička briga svih vežbača koji su svesni da neće moći uopšte da vežbaju ili onoliko koliko bi želeli, zbog ograničenja koje im poslovno putovanje nameće, je da će pretrpeti smanjenje na nivou njihove fizičke kondicije. Važno je razumeti da je jednostavnije održavati trenutno dostignuti nivo kondicije nego poboljšati ga. Trenutni dokazi nam ukazuju na to da možemo uzeti i nedelju dana pauze od vežbanja, a da to ne utiče na značajno smanjenje našeg nivoa kondicije. Tokom dužeg putovanja trebalo bi da budete u stanju da održite nivo svoje forme aerobnim vežbama ili vežbama snage, vežbajući samo dva puta nedeljno, posebno ako dodatno smanjite intenzitet treninga u ovom periodu.

U zaključku, sa planiranjem unapred i spremnošću da unesete izmene u vaš trening program, smatra se veoma razumnim da uključite vreme za vežbanje pri planiranju poslovnog putovanja. Zato što putovanje može ozbiljno da poremeti vaš uobičajeni raspored vežbanja isto kao što je slučaj sa vremenom za spavanje ili ishranom. Ovo nije najbolje vreme da radite na poboljšajnu vaše kondicije. Umesto toga cilj treba da bude održavanje trenutnog nivoa.

Napisano za American College Of Sports Medicine od strane dr Leonard A. Kaminski.

Sa engleskog prevela: Zagorka Ćosić
link>>

Pin It
Zagorka Ćosić

Rođena 29.januara 1981. god u KikindiPraktikant joge.Zaljubljenik u zdrav život, muziku, književnost i još milion lepih stvari koje nas okružuju.Zagovornik pozitivnog mišljenja i maksimalne posvećenosti sopstvenom razvoju.Majka, supruga, ćerka, prijatelj...Po struci ekonomista.

2012-07-31
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori