Broj 1 u ispijanju piva

(1 Glas)
Broj 1 u ispijanju piva
Broj 1 u ispijanju piva


Svake nedelje se u Srbiji rodi po nekoliko Novaka, Viktora ili Janka, kad se Ana ili Jelena malo razbude, pa slučajno osvoje neki turnir, ni tih imena ne manjka u porodilištima. Ne mogu da se ne zapitam da li Srbi preteruju u pokazivanju naklonosti prema trenutnim aktuelnim dešavanjima? Svaka Kasandra rođena u Srbiji 1995. godine se sigurno isto ovo zapitala.

Takvi kakvi jesmo, skloni smo preterivanju. Novak nam je ove godine priredio sjajnu sezonu. Kao svaki srpski patriota ne mogu da ne budem veoma ponosna na njega, ali ne mogu ni da poreknem da sam više puta pomislila da Novak postaje sinonim za „Krsnu slavu“. Nekada je cilj slave bio da se okupe porodica, rođaci, kumovi, prijatelji da svečano obeleže dan sveca zaštitnika određene porodice. Danas je poznato da je slava jedan dobar razlog za besplatno prejedanje i prenapijanje.

Sličan trend se primećuje i kod tenisa u poslednjih godinu dana. Dok je Novak retko pobeđivao Nadala, Federera i ekipu bili smo iskreno srećni, iskreno smo se radovali i slavili njegove pobede punog srca. Sad već naviknuti na pobede, slavimo praznim flašama i pištoljima. Kako se Novak priprema za meč poen, već vidim u glavi kako jedan komšija stoji na terasi sa pištoljem u ruci i čeka da mu njegov kolega za ispijanje piva (tokom finala svih Grand Slem i Masters turnira) da znak da može da opali jer je Novak baš u tom trenutku pogodio jednu super bekhend paralelu i završio meč. Nakon završenog „pucaranja“ kolektivno se ceo komšiluk zaputi ka najvećem trgu u gradu prazneći pivske frižidere svih trafika na putu. Tu se dalje nastavi sa urlanjem, pucanjem, napijanjem itd. Ne bi bilo loše da se i ovde pojavi jedna Margaret Tačer, uvede malo reda u sportska dešavanja i nauči nas da budemo navijači broj 1.

Roditelji masovno kupuju deci rekete koji će bar još godinu dana biti viši od njih, oblače ih u majice iz najnovije Sergio Tacchini kolekcije, teraju ih da provode dva sata dnevno na nekim od novonastalih teniskih terena sa nazovi stručnim trenerima, a moguće je da se i interesovanje za italijanski povećalo u svim školama stranih jezika. Verovatno se smatra da su to investicije koje će im se nakon osvojenog prvog juniorskog turnira i predviđanja svetle budućnosti u nekom lokalnom časopisu višestruko isplatiti.

Novak piše istoriju tenisa, prošao je dug i naporan put da bi bio tu gde je sada. Njegovi uspesi su posledica njegovih vrlina, rada i truda. Dati njegovo ime i forsirati decu da treniraju neće im pomoći da postanu novi broj jedan niti će samom Novaku to mnogo laskati. Treba ih pustiti da postanu ono što žele, a neka se ugledaju na njega i postanu broj jedan na isti način kao što je i on postao.

Autor: Dragica Jeremić

 

 

Pin It
2012-06-26
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori