Back BesplatanSport.com

Kakvo mišljenje o protivniku-takav nastup!

(0 glasova)
Kakvo mišljenje o protivniku-takav nastup!
Kakvo mišljenje o protivniku-takav nastup!

Već duže vremena je u psihologiji prisutna čuvena teorija Alberta Bandure, po kojoj je subjektivni doživljaj sopstvene efikasnosti izgleda jedna od glavnih karakteristika koja omogućava visoko postignuće u svim delatnostima, pa tako i vrhunskom sportu. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje ukazuje da možda i nije baš tako! Naime, na uzorku vrhunskih sportistkinja je utvrđivan uticaj dva parametra na sportsko postignuće: subjektivni doživljaj sopstvene efikasnosti i subjektivni doživljaj efikasnosti protivnice!
Rezultati istraživanja su pokazali da učesnice koje imaju osećaj izražene efikasnosti suparnice ostvaruju značajno lošije sportske rezultate od osoba koje taj osećaj nemaju. Sa druge strane, subjektivni osećaj sopstvene efikasnosti nije ostvario nikakav uticaj na sportsko postignuće! Izgleda da je stav o sposobnostima protivnika značajan element u ostvarivanju sportskih rezultata, pa možda nije ni loše učiti sportiste da blago «potcene» sposobnosti protivnika!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Journal of Sport& Exercise Psychology za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori