Back BesplatanSport.com

Duboke patike smanjuju opterećenje Ahilove tetive

(1 Glas)
Duboke patike smanjuju opterećenje Ahilove tetive
Duboke patike smanjuju opterećenje Ahilove tetive

Zašto košarkaši nose duboke patike? Deluju pomalo preteške, nepraktične, zar ne? A i šta im je svrha, da sačuvaju zglob od istegnuća ili iščašenja? Verovatno je svaki igrač, trener ili roditelj bar jednom sebi postavio ovo pitanje (roditelji verovatno i najčešće, s obzirom da su košarkaške patike tradicionalno najskuplje!). Zaista, na prvi pogled deluje da duboke patike u košarci predstavljaju nešto kao beli opremu u tenisu - deo tradicije ali ne obavezno i realne potrebe. Ipak, nedavno objavljeno istraživanje nudi barem jedan deo odgovora.
Grupa istraživača centra za primenjenu biomehaniku (Virdžinija, SAD) utvrđivala je efekte dubokih i plitkih patika na opterećenje Ahilove tetive. Povreda ili ruptura Ahilove tetive predstavlja problem značajne zastupljenosti, naročito na uzorku košarkaša i drugih sportista za koje je karakterističan veliki broj skokova i česte promene pravca i ritma kretanja. Rezultati istraživanja su pokazali da nošenje dubokih patika dovodi do značajno manjeg opterećenja na Ahilovu tetivu (9,9%) u odnosu na nošenje plitkih patika. Posebno interesantno, dobro zategnute pertle dodatno smanjuju opterećenje za oko 10%! S obzirom da su istraživanja utvrdila da Ahilova tetiva trpi maksimalnu silu koja i 12,5 puta prevazilazi telesnu težinu, jasno je da je dobrodošao svaki način na koji se ovako velike sile mogu smanjiti. Ako želite da sačuvate kvalitet Ahilove tetive a obožavate da rekreativno igrate «basket», nemojte puno razmišljati - kupite duboke patike, čvrsto zategnite pertle i krenite u pohod «na skalpove»!
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Clinical journal of Sports medicine za 2010 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
četvrtak, 28 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori