Aktivan roditelj: aktivno dete

(0 glasova)
Aktivan roditelj: aktivno dete

Već letimičan pogled na sportsko - rekreativne prostore u gradovima može da nas dovede do samo jednog zaključka - deca se sve manje bave «sportom» (zapravo mislimo na fizičku aktivnost). Verovatno se svim roditeljima dešava da prva rečenica na jutarnjoj kafi koja nema veze sa politikom ili poslom liči na «Ne znam šta da radim sa ovim/om mojim/om, po ceo dan sedi za kompjuteroma loptu/lastiš ni da pogleda a kamoli da ode u dvorište da se igra». I zaista, naučna istraživanja u praktično svim zemljama sveta ukazuju na pravu epidemiju porasta broja sedentarnih sati u toku dana na uzorku dece svih uzrasta.
Međutim, jedno nedavno objavljeno ukazuje da su jedni od glavnih krivaca zapravo isti oni, u fotelje udobno zavaljeni, roditelji! Grupa istraživača sa prostora Severne amerike (SAD,Kanada) utvrđivala je povezanost obrazaca dnevne aktivnosti roditelja i devetogodišnje dece. Rezultati istraživanja su pokazali da je distribucija nivoa fizičke aktivnosti dece u toku dana i nedelje u značajnoj povezanosti sa distribucijom roditelja! Pri tome, veća povezanost je ostvarena između ćerki i roditelja nego između sinova i roditelja. Izgleda da je jedan deo problema fizičke neaktivnosti dece moguće rešiti povećanjem nivoa fizičke aktivnosti roditelja. Umesto da se žalite što vam je dete neaktivno bolje bi bilo da ustanete iz stolice i peške odete u dnevnu nabavku!
Istraživanje je objavljeno u aprilskoj svesci časopisa International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

1 komentar

  • Link komentara Спајић Бранислав utorak, 31 jul 2012 16:02 napisao/la Спајић Бранислав

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori