Back BesplatanSport.com

Park u okolini mesta stanovanja: aktivnije dete

(1 Glas)
Park u okolini mesta stanovanja: aktivnije dete

Verovatno svi koji žive u urbanim sredinama imaju barem ponekad osećaj kako zavod za izgradnju grada više vodi računa o prodaji i najmanjeg parčeta zemlje investitorima za kolektivnu gradnju nego o kreiranju prostora za život «po meri čoveka». Teško je odupreti se opštem utisku da svaka sledeća izgrađena zgrada bar za neki centimatr dodatno ulazi u zeleni pojas ili se «magično» pojavi baš na mestu za koje ste sasvim sigurni da je već godinama «rezervisano» za dugoobećavani park ili dečije igralište? I dok ovakva situacija poprima epidemijske razmere, istraživanja u poslednje vreme ukazuju na veoma veliki značaj upravo ovakvih «oaza zelenila» u stambenim četvrtima.
Tako, grupa istraživača sa Univerziteta Dekin (Deakin, Australia) utvrđivala je povezanost parkova u blizini mesta stanovanja i dnevnog obrasca aktivnosti kod dece. Studija koja je trajala dve godine i na uzorku od skoro 300 porodica, pokazala je da je blizina zelenih površina kao i njihova veličina u direktnoj negativnoj vezi sa vremenom provedenim u sedentarnim aktivnostima (gledanje televizije i rad na računaru). Deca koja su imala dovoljno veliku zelenu površinu u blizini mesta stanovanja značajno manje vremena su provodili u kući od ostatka ispitivanog uzorka. Da se podsetimo, sedentarni način života je jedan od ozbiljnih faktora rizika za zdravstveni status dece i odraslih. Ako ne zbog odraslih, gradski oci bi zbog dece trebalo da promene kurs i da nas, nakon više decenija kampanje «Još jedna zgrada u vašem komšiluku» obraduju sa decenijom koja bi simbolično mogla da nosi naziv «Za park u vašoj blizini».
Istraživanje je objavljeno u febraurskoj svesci časopisa Annals of Behavioral Science za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori