Back BesplatanSport.com

Uticaj najboljeg druga na nivo fizičke aktivnosti dece

(0 glasova)
Uticaj najboljeg druga na nivo fizičke aktivnosti dece

Opšte je prihvaćen značaj optimalnog nivoa fizičke aktivnosti u detinjstvu. Veći broj naučnih publikacija je u prethodnim decenijama nedvosmisleno utvrdio pozitivan uticaj fizičke aktivnosti na smanjeni rizik od niza kardiovaskularnih oboljenja, poboljšanje mentalnog zdravlja i socijalnog statusa dece. U skladu sa tim saznanjima, najveći broj zemalja uključio se u nacionalnu kampanju povećanja nivoa fizičke aktivnosti dece i adolescenata.Uprkos tome, studije ukazuju da narastajući procenat dece ne ostvaruje preporučeni nivo od 60 minuta fizičke aktivnosti srednjeg do visokog intenziteta veći broj dana u nedelji. Stoga je neobično važno pronaći nove strategije koje imaju kapacitet da povećaju nivo fizičke aktivnosti dece i adolescenata. U tom smislu, grupa sa Univerziteta Bristol, Velika Britanija, izgleda da nudi interesantno i novo rešenje.
Oni su naime, na uzorku od 500 dečaka i devojčica uzrasta 10 i 11 godina utvrđivali povezanost nivoa fizičke aktivnosti sa nivoom fizičke aktivnosti njihovih najboljih drugova. Naizgled ne mnogo iznenađujuće, ali po prvi put pokazano na relativno velikom uzorku ispitanika u studiji visokog metodološkog kvaliteta, istraživanje je utvrdilo da nivo fizičke aktivnosti dece značajno zavisi od nivoa fizičke aktivnosti njihovih najboljih drugova i drugarica. Izgleda da je potrebno promeniti način promocije fizičke aktivnosti dece i umesto često vidljivih slogana tipa „budi aktivan, uključi se u sport“ razmisliti o „socijalnijim“ porukama tipa „Sa najboljim drugom na trening“.
Istraživanje je objavljeno u februarskoj svesci časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011. godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori