Back BesplatanSport.com

Poremećaji menstruacije i slabiji sportski rezultat: da li je kriv manjak adrenalina?

(0 glasova)
Poremećaji menstruacije i slabiji sportski rezultat: da li je kriv manjak adrenalina?

Od ranije je poznato da fizički aktivne osobe sa raznovrsnim poremećajima menstrualnog ciklusa postižu slabije sportske rezultate, bez obzira da li je reč o vrhunskim sportistkinjama ili ženama koje rekreativno vežbaju. Izgleda da se nalazimo korak bliže razumevanju mehanizama zašto je to tako.
Ekipa istraživača iz Laboratorije za sportska postignuća, Kalifornijskog Univerziteta u Sakramentu upoređivala je nivo nekoliko hormona kod zdravih i kod amenoreičnih sportistkinja istih godina i trenažnog statusa, tokom testa na pokretnoj traci. Pokazano je da je kod sportistkinja koje imaju amenoreju prisutan značajno niži nivo adrenalina i noradrenalina u odnosu na sportistkinje sa urednom menstrucijom pri maksimalnom intenzitetu vežbanja, što ukazuje na smanjenu sposobnost odgovora simpatičkog nervnog sistema na intenzivne sportske aktivnosti.Ovakva reakcija moguće da je razlog za slabija sportska postignuća jer se smanjuje sposobnost za maksimalnu aktivaciju kardiovaskularnog i metaboličkog sistema potrebnu za održavanje visokih nivoa mišićnog rada. Ovo istraživanje objavljeno je u prvoj svesci januarskog broja časopisa Medicine and Science in Sports and Exercise za 2011.


Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-31
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori