Sportska Kupusara

Sportska Kupusara


- Ako mislite da je ovo jugonostalgičarski sajt, u pravu ste!

- Ako mislite da je ovo prosrbski sajt, u pravu ste!

- Ako mislite da je ovo prohrvatski sajt, u pravu ste!

- Ako mislite da je ovo pro-crnogorski, pro-slovenački, pro-bosanski ili pro-makedonski sajt, u pravu ste!

- Ako mislite da je ovo anti-srpski, anti-hrvatski, anti-bosanski, anti-crnogorski, anti-makedonski ili anti-slovenački sajt, u pravu ste!

- Ako mislite da smo preozbiljni, u pravu ste!

- Ako mislite da se sprdačimo, u pravu ste!

- Ako mislite da je ovakav sajt davno nedostajao i da nas vraća u neka lepša vremena, u pravu ste!

- Ako mislite da sajt ništa ne valja i da nema svrhu postojanja, u pravu ste!

- Ako mislite da je sajt izuzetno interesantan, u pravu ste!

- Ako mislite da je sajt beskrajno dosadan i da je greh na njemu trošiti internet saobraćaj, u pravu ste!

Šta god mislili, potpuno ste u pravu!

Ali ako ovde pronađete barem jedan tekst, barem jednu rečenicu ili podatak koji će vas zaintrigirati, naterati da setno uzdahnete, promrmljate sebi nešto u bradu ili se bacite u razmišljanje, ako nađete barem jednu fotografiju koja će vas nasmejati, rastužiti, oduševiti, iznenaditi, podsetiti na nešto ili obogatiti vaše iskustvo, znanje ili sećanje, računajte onda da smo ispunili cilj.

Najbolje je da uživate u sajtu bez predrasuda. Primamo svaku kritiku i sugestiju, i otvoreni smo za saradnju. Svako ko može ovaj sajt da obogati svojim prilozima i sećanjima, biće – DOBRODOŠAO!

Ili da citiramo reči fudbalera Milka Đurovskog kada je iz Zvezde prelazio u Partizan:

“OVO JE NOVI POČETAK!”

Veb sajt:: http://strategija.org/

U sklopu priprema za četvtfinale Kupa nacija protiv Čehoslovačke i Olimpijske igre u Montrealu, na oba turnira učestvovala je reprezentacija Sovjetskog saveza, praktično kompletan tim kijevskog Dinama. Glavne zvezde bile su Oleg Blohin (osvajač “Zlatne lopte” 1975. godine, 119 utakmica i 42 gola za “zbornaju komandu”), Leonid Burjak (49 utakmica za SSSR) i Vladimir Oniščenko (44). Sa klupe ih je vodio Valerij Lobanovski, čovek za koga se vezuju gotovo svi uspesi sovjetskog fudbala.

Radmanovićevo “zakucavanje”

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 4662 puta
U svojoj debitantskoj sezoni u NBA ligi, bivše krilo Crvene zvezde i povremeni reprezentativac Vladimir Radmanović veoma brzo je ušao u startnu petorku Sijetl Supersoniksa.Geri Pejton sa 20, i Radmanović sa 18 poena (njegov tada rekord NBA karijere) bili su najzašlužniji za ubedljivu (117:89) pobedu Sijetla nad Detroitom 22. decembra 2001. godine. Mladi Srbin drugi put je započeo susret u startnoj petorci Sijetla.  
Kada je 1963. godine primao nagradu za najboljeg fudbalera Evrope, jedan od najboljih golmana svih vremena Lav Jašin priznao je da postoji neko ko je bolji od njega – čuvar mreže splitskog Hajduka, beogradske Crvene zvezde, Alemanije iz Ahena i Viktorije iz Kelna Vladimir Beara.

Poslednja sekunda odlučila šampiona

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2915 puta
Član najuspešnije generacije splitskog Hajduka, koji je sedamdesetih godina osvojio četiri šampionske titule (1971, 1974, 1975. i 1979. godine) i uzeo pet trofeja Kupa Maršala (od 1972. do 1977. godine),  Dražen “Frfa” Mužinić priznao je u jednom intervjuu da je 11. jul 1976. godine bio najtužniji dan njegove karijere …

Finale Kupa šampiona u Beogradu

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2723 puta
Tridesetog maja 1973. godine, na stadionu Crvene zvezde u Beogradu, pred oko 90 hiljada gledalaca, odigrano je 18. finale Kupa evropskih šampiona u kojem su se sastali amsterdamski Ajaks i torinski Juventus.
Jedanaestog decembra 1949. godine u Firenci,na stadionu “Đovani Berta”, pred oko 25 hiljada gledalaca, po kišnom vremenu, odigrana je “majstorica” za odlazak na Svetsko prvenstvo u Brazilu između Jugoslavije i Francuske.

Lude sedamdesete: Farsa u Santjagu

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2959 puta
Dvadeset prvi novembar 1973. godine. Stadion Nacional u glavnom gradu Čilea Santjagu. Vreme i mesto odigravanja druge utakmice “baraža” za odlazak na Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine između Čilea i Sovjetskog Saveza. Poprište jednog od najapsurdnijih fudbalskih mečeva.

Atomski, zdesna (2)

Objavljeno u Sportske teme
Pročitano 2893 puta
Kako se jugoslovenski sistem opštenarodne odbrane od “spoljnjeg neprijatelja” zasnivao na konceptu “naoružanog naroda“, svaki zdravstveno sposoban muškarac bio je u obavezi da određen period provede u vojsci, koja je tada nosila naziv Jugoslovenska narodna armija (JNA).
Jugoslovenski muški rukometni klubovi do raspada zajedničke države osvojili su četiri titule i sedam puta bili finalisti u najjačem evropskom klupskom takmičenju – Kupu šampiona, danas poznatom kao Liga šampiona.
Prva polufinalna utakmica Kupa evropskih šampiona između madridskog Reala, koji je sa klupe vodio jugoslovenski stručnjak Miljan Miljanić, i minhenskog Bajerna, odigrana pred 110 hiljada gledalaca, 31. marta 1976. godine u Madridu, završena je rezultatom 1:1.