Back BesplatanSport.com

Fizička aktivnost visokog intenziteta pomaže u očuvanju vida

(0 glasova)
Fizička aktivnost visokog intenziteta pomaže u očuvanju vida

Savremena tehnologija (kompjuteri, televizija) zahteva sve intenzivnija i dugotrajnija naprezanja očnog aparata, što uz ostale faktore dovodi do slabljenja vida u kasnijoj životnoj dobi. Iako nošenje naočara može da ima i pozitivnu socijalnu (intelektualni „look“) ili estetsku konotaciju (setite se samo prelepe „cvikerašice“ Džulije Roberts u filmu „Američka mlada“), slabljenje vida izaziva veliki broj neželjenih efekata. Tako, odrasle osobe sa ovim problemom su između ostalog sklonije depresiji, udaljavanju od socijalne sredine i imaju povećan rizik od padova. U narednim decenijama se predviđa značajan porast incidence slabovidih na svetskom nivou. Iako se većinom smatra da je proces slabljenja vida neizbežna posledica procesa starenja na koji se ne može uticati, novija istraživanja govore suprotno.
Grupa istraživača Nacionalne laboratorije Berkeli iz Kalifornije je na uzorku od skoro 42.000 registrovanih atletičara na srednje i duge pruge utvrdila da redovna fizička aktivnost visokog intenziteta smanjuje rizik od slabljenja i pomaže očuvanju kvaliteta vida. Osobe koje su trčale preko 4 km dnevno imale su za oko 50% manji rizik u odnosu na osobe koje su trčale manje od 2 km dnevno. Dakle, ukoliko želite da sačuvate „oko sokolovo“ i budete u stanju da natpis „totalna rasprodaja“ (ili „pivo gratis“, za muškarce) veličine vizit-karte jasno vidite sa druge strane ulice, kupite patike za trčanje i počnite! Sa porastom kondicije, povećavaćete i brzinu (intenzitet) trčanja a time i blagotvoran efekat na vaš očni aparat!
Istraživanje je objavljeno u januarskoj svesci časopisa Investigative Ophthalmology and Visual Science za 2009 godinu

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori