Back BesplatanSport.com

Vežbanje olakšava simptome cistitične fibroze

(1 Glas)
Vežbanje olakšava simptome cistitične fibroze


Trening pomaže pacijentima sa cističnom fibrozom (CF) da izbace šlajm, kao i da se sačuvaju držanje i pokretljivost tela.
Od početka 80-tih godna 20. veka u Švedskoj se upražnjava vežbanje u lečenju osoba obolelih od cistične fibroze (CF) – urođene bolesti kojoj i danas nedostaje lek. Sada naučnici u aktuelnoj studiji mogu da konstatuju da fizikalna terapija i više nego olakšava obolelima od cistične fibroze da se oslobode lepljive sluzi u disajnim putevima. Osim toga, čini se da je rizik od preloma kostiju skoro u potpunosti otklonjen.

U Lundskoj studiji naučnici su ispitivali gustinu kostiju kod 68 odraslih CF pacijenata, kontrolišući kvalitet njihovih skeleta. Samo je jedan pacijent klasifikovan kao osoba sa lomljivim kostima.
- To je verovatno rezultat dugogodišnjeg lečenja fizikalnom terapijom. U Švedskoj danas jedva da imamo CF pacijente sa bolovima u kostima i mišićima, kaže Luiz Lanefoš (Louise Lannefors), fizioterapeut u univerzitetskoj bolnici u Skoneu i istraživač na Ludskom univerzitetu.

„ŠVEDSKI MODEL“
U inostranstvu se CF leči na drugi način. Na primer, u SAD je fizikalna terapija neuobičajena; umesto nje koriste se prsluci povezani sa kompresorom koji „udaraju“ grudni koš kako bi se pomoglo izbacivanje šlajma. Tu je lomljivost kosti veliki problem.
- U mnogim zemljama se fizikalna terapija koristi samo kao rehabilitacija onih pacijenata koji su u zaista lošem stanju. U Švedskoj posmatramo fizikalnu terapiju kao preventivno lečenje.
„Švedski model“ sa redovnim vežbanjem kondicije, snage i pokretljivosti ima više pozitivnih efekata.

ODBRANA OD INFEKCIJA I BOLOVA
- Fizički aktivni pacijenti uspevaju da se bolje odbrane od infekcija i zapaljenja. Vežbanjem pokretljivosti i snage se takođe postiže da oboleli održe pokretljivost u predelu grudnog koša i ramena. To im pomaže ne samo da efikasno izbace šlajm, već i da sačuvaju držanje tela i izbegnu bolove u mišićima i kostima, kaže Luiz Lanefoš.
Kada su naučnici ispitivali radnu sposobnost obolelih od CF, konstatovali su da je prosečna vrednost 99,9 %, u poređenju sa očekivanom vrednošću od 100 % kod zdravih osoba.
- To je tako dobar rezultat da ljudi jedva veruju da je istina.

LUND – SVETSKI LIDER
U Lundu se prvo pre 30 godina došlo na ideju da se prekine sa starim pasivnim lečenjem CF u korist lečenja koje je obuhvatalo fizikalnu terapiju sa vežbama za pokretljivost. Danas je Lund jedan od vodećih CF centara u svetu.
- Loše vežbanje oduzima mnogo vremena. Za veoma mlade pacijente imamo individualno efikasne trening programe koji delimično uključuju roditelje i braću i sestre i koji se sve vreme prilagođavaju porodičnim navikama i zdravlju pacijenta.
Zapravo, to je samo zamišljena granica koja kod fizioterapeuta odlučuje kako program može da izgleda, kaže Luiz Lanefoš.

Sa švedskog prevela: Jelena Baćanović
Link>>

Pin It
-0001-11-30
petak, 18 oktobar 2013 07:56

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori