Back BesplatanSport.com

IMAJU LOŠIJE ZUBE: Sportisti bi češće morali kod stomatologa

(1 Glas)
IMAJU LOŠIJE ZUBE: Sportisti bi češće morali kod stomatologa


 Stomatolozi su došli do "iznenađujućeg" otkrića koliko loše zube su imali pregledani sportisti na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine, piše britanski medicinski časopis “Britiš žurnal ov sport medisin”.

Jedna petina ispitanih sportista je navela da im loša oralna higijena negativno utiče na kvalitet treninga i takmičenja.
Naučnici navode da su najčešći stomatološki problemi karijes, erozija zuba i bolesti desni. U studiji se navodi da sportisti inače imaju lošije zube od drugih ljudi.

Istraživači u novoj studiji navode da su sportistima loši zubi zbog velikog unošenja ugljenih hidrata, poput previše slatkih energetskih napitaka koje redovno konzumiraju.

U studiji se navodi da stres od treninga i takmičenja utiče na imunitet, čime se povećava opasnost od bolesti zuba, a profesionalni sportisti, usredsređeni na treninge i takmičenja, često ne razmišljaju o higijeni zuba.

Tokom Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, od 302 pregledana sportiste, 55 odsto je imalo karijes, 45 odsto erozije zuba, a 76 odsto probleme s desnima.

Naučnici dodaju da oni koji ne peru zube najmanje dva puta dnevno imaju povećan rizik od dobijanja nekog srčanog oboljenja, kao i od upala u organizmu. Takve upale u telu mogu da uspore oporavak sportske povrede, zaključeno je u studiji.

Pre godinu dana, fudbaler Vest Hema i bivša velika nada Mančester junajteda, 20-godišnji Ravel Morison napustio je pripreme svog tima u Nemačkoj zbog, činilo se, obične zubobolje. Međutim, po dolasku kući i odlasku kod stomatologa doživeo je šok pošto mu je zubar savetovao da pod hitno izvadi sedam zuba. Neko vreme posle operacije morao je da nosi zaštitu, a posle toga bili su mu stavljeni i implantati koji su koštali 28.000 funti.

Izvor: www.kurir-info.rs

Pin It
-0001-11-30
sreda, 02 oktobar 2013 08:29

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori