Joga i menstrualni ciklus

(1 Glas)
Joga i menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus nikada nije savršeno redovan, jer nema dve pojave u prirodi koje su identične. Male varijacije mesečnog ciklusa ne treba da predstavljaju problem, niti su dokaz bolesti; jedino trajna neredovnost može da znači poremećaj hormonske ravnoteže. U vezi sa tim, stalno se postavljaju neka pitanja, i diskusija koja sledi sastavljena je od najtipičnijih pitanja i nedoumica - pokušali smo da na njih odgovorimo tako da što više žena može da uživa u fizičkom zdravlju i slobodi duha koji se postižu jogom.

Joga za vreme mesečnog perioda
Žene koje imaju obilno krvavljenje, ne treba da rade asane, a siršasana i sarvangasana ne treba da se praktikuje čak i kada je period normalan. Međutim, pranajama, meditacija i druge vežbe mogu da se rade bez ograničenja. Joga ovo vreme smatra veoma pogodnim za sadhanu, jer su žene senzitivnije i sa više psihičke snage, što im daje mogućnost višeg duhovnog iskustva. Više pažnje treba da posvetimo đapi i dhijani, da bismo iskoristili prednost prirodnog širenja unutrašnje svesnosti.

Problemi mesečnog ciklusa
Kada se žena obrati učitelju zbog nepravilnosti ciklusa - koji je proređen, učestao ili obilan, najvažniji savet koji treba da joj se da je da se odmah javi lekaru. Detaljno medicinsko ispitivanje, razjasniće prirodu problema koji može da ima različite uzroke. Nepravilnosti perioda su često samo znak nekog drugog poremećaja koji mogu da imaju ozbiljne posledice ako se pogrešno leče. Kada lekar otkloni takve mogućnosti, učitelj joge može da odluči koje su najbolje vežbe za uspostavljanje ravnoteže, fizičke i duhovne.

O dobu prve menstruacije
Većina devojaka dobijaju menarhu (prvu menstruaciju) oko jedanaeste ili dvanaeste godina, ali ona može da se pojavi u svako vreme između devete i osamnaeste godine. Ako je devojka inače zdrava, a prva menstruacija zakasni, onda je možda u grupi onih koji kasno dobijaju ciklus. Međutim, amenoreja (odsustvo menstruacije) može da bude posledica defekta u strukturi reproduktivnog sistema, ciste ili tumora, hormonske neravnoteže ili emocionalnih faktora povezanih sa izrastanjem u ulogu žene. Ako lekari ne pronađu patološke razloge, treba ujutro raditi dvanaest ciklusa surjanamaskar.

O menopauzi
Prosečne godine u kojima dolazi do prestanka ciklusa su četrdeset osama ili četrdeset deveta, ali, žena može da dođe u ovu fazu životnog ciklusa izmedu 40. i 55. godine. Grub pokazatelj može da bude nalaz medicinara da žene koje počinju da menstruiraju rano, kasnije uđu u menopauzu. Međutim, nepravilno tačkasto krvavljenje ili krvavljenje između perioda može da bude posledica infekcije reproduktivnog sistema (zapaljensko oboljenje karlice) i mioma ili polipa (benignog tumora). Detaljnim medicinskim ispitivanjem treba pronaći uzrok takvog krvavljenja, i isključiti tumorozne tvorevine. Ako je medicinski izveštaj dobar, počnite sa
vežbama joge da biste uravnotežili hormone i smanjili fizičku nelagodnost koja može da prati menopauzu. Obrnute asane su naročito korisne, među njima siršasana (stoj na glavi),  arvangasana (sveća) i halasana (plug).

 O prestanku ciklusa (amenoreji)
Najčešći uzrok prestanka ciklusa je trudnoća, koja je često praćena i drugim znacima, jutarnjom mučninom, na primer. Neke žene mogu da imaju periode i posle začeća, iako se to ređe događa. Kontraceptivne pilule, takođe, mogu da uzrokuju prestanak perioda, ako kombinacija hormona ne odgovara vašem endokrinom sistemu. Menstruacija najčešće počinje posle šest nedelja, osim ako dojite bebu. Posle prestanka uzimanja pilula, takođe može da dođe do odlaganja menstruacionog ciklusa. Ako ste trudni, onda je vreme da počnete da se pripremate za prirodno i harmonično rođenje deteta pranajamom i joga nidrom.

Poremećaji perioda zbog životnih događaja
Retke su žene koje imaju apsolutno redovne periode, jer mnoge situacije u životu utiču na hormone koji upravljaju ciklusom. Napuštanje kuće, zahtevi studentskog ili poslovnog života, su izazovi koji dovode do emocionalne napetosti, što može da utiče na prekid ciklusa. Neke žene su osetljivije od drugih, ali moguće je da svaka velika promena rutinskog života privremeno utiče na ciklus. Takvi događaji mogu da budu dugačka putovanja, prelazak u veliki grad, ili u selo iz grada, značajna promena dijete ili klime, započinjanje novog posla, početak ili kraj romanse, žalost zbog gubitka bliske osobe, početak bračnog života, kao i svako intenzivno emocionalno iskustvo. Bolesti, groznice, poremećaj varenja, gojaznost, čak i ozbiljan zatvor mogu da prekinu menstruaciju za neko vreme. Posle medicinskog pregleda, započnite redovno praktikovanje joga nidre, koja će dovesti do fizičke i psihičke opuštenosti. Moguće je da vam je potrebno više fizičkog vežbanja, tako da je dobro da svom programu dodate dinamičke asane, kakve su nauka sančalana, čaki čalana, šašankasana, marđariasana,
šašankbhuđangasana i halasana.

Česti ciklusi (polumenoreja)
Prosečan ciklus traje dvadeset osam dana, ali može da bude dug dvadeset ili trideset šest dana i da još uvek bude normalan. Redovno praktikovanje asana, panajame i meditacije, produžiće ciklus.

Obilan period, sa dužim trajanjem
Normalni period traje od dva do osam dana, u proseku četiri do šest dana. Uobičajen gubitak krvi je 4 do 6 kašika ili 60 do 90 g. Ako imate obilnu menstruaciju, sa osećajem preplavljivanja i ugrušcima, onda verovatno postoji neki poremećaj. Preterano krvavljenje može da bude simptom endometrioze, koja nastaje kada tkivo sluznice uterusa raste na drugom mestu, često u mokraćnoj bešici ili crevima. Ovaj poremećaj nije tako redak kod žena između tridesete i četrdesete godine, i zahteva lečenje. Ako medicinsko ispitivanje pokaže da je vaš problem posledica hormonske neravnoteže, naučite antar mounu ili joga nidru od učitelja joge, kao i sledeće asane: sarvangasanu, halasanu, kandharasanu, ardha atsiedrasanu, bhuđangasanu, šalabhasanu, dhanurasanu i pašimotanasanu.

Vegetarijanstvo i menstrualni ciklus
Dijeta utiče na svaki aspekt našeg fizičkog zdravlja, uključujući i menstruaciju. Dokazano je da proteinska dijeta sa mnogo mesa može da uzrokuje bolniju i obilniju menstruaciju. Često period privremeno prestaje posle prelaska na vegetarijansku dljetu, a kada se ponovo pojavi, obično je bez problema. Žene na veganskoj dijeti (zrnevlje i povrće, bez mleka i drugih životinjskih proizvoda), neretko sasvim gube ciklus. Međutim, ispitivanje njihovog vaginalnog sekreta pokazuje da im hormoni i dalje pravilno funkcionišu, i da se ženstvenost ne gubi. Takve žene mogu i dalje da vode aktivan seksualni život i rode zdrave, srećne bebe.

Međutim, stroga dijeta redukuje menstruaciju, najlakše kada je udružena sa celibatom. Ciklus ponovo počinje sa započinjanjem seksualnog života.

Pin It
-0001-11-30
sreda, 10 april 2013 10:58

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori