Back BesplatanSport.com

Funacionalni steznici za kolena ne smanjuju neuromišićne sposobnosti sportista!

(1 Glas)
Funacionalni steznici za kolena ne smanjuju neuromišićne sposobnosti sportista!
Funacionalni steznici za kolena ne smanjuju neuromišićne sposobnosti sportista!


Koleno predstavlja najveći zglob u telu i, usled značajne izloženosti različitoj vrsti pokreta, ima značajnu mogućnost povređivanja. U tom smislu, sve češće se sportistima nakon povrede ali i kao preventivna mera preporučuju različiti funacionalni steznici. Njihov cilj jeste da povećaju funkcionalnu stabilnost zgloba i na taj način smanje rizik od nastanka povreda. Iako su efekti primene steznika na smanjenu incidencu povreda kolenog zgloba relativno jasno utvrđeni, manje se zna o efektima njihove primene na sportsko postignuće. Nedavno objavljeno istraživanje pruža prve naučne informacije na ovo pitanje od velikog značaja za sportiste.

Na uzorku od 27 zdravih vrhunskih sportista izvršeno je testiranje visokih metodoloških standarda u kome su sportisti izvodili testove za procenu brzine, agilnosti, eksplozivne snage i ekceleracije u dva navrata: sa i bez steznika za koleno! Rezultati istraživanja su pokazali da ne postoji razlika u sportskom postignuću sportista u dve testirane situacije ni u jednoj od testiranih motoričkih sposobnosti!  Izgleda da steznici za koleno efikasno smanjuju opasnost od povrede kolena ali i, što je takođe od značaja, ne smanjuju sportsko postignuće - zaključuju autori istraživanja!
Istraživanje je objavljeno u decembarskoj svesci časopisa British Journal of Sports Medicine za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-17
subota, 23 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori