Back BesplatanSport.com

Za bolji san, ustanite ujutro i vežbajte!

(1 Glas)
Za bolji san, ustanite ujutro i vežbajte!
Za bolji san, ustanite ujutro i vežbajte!


Nesanica i loš kvalitet sna jedan su od elemenata dnevne rutine života koja ima veoma izražen uticaj na dnevne aktivnosti. Osobe koje imaju problema sa snom bez izuzetka se odlikuju značajno smanjenim radnim kapacitetom, smanjenom efikasnošću kao i narušenim mentalnim zdravljem. Kao posledica ovakvog zdravstvenog stanja dolazi do čestih konfliktnih situacija na poslu i u slobodno vreme, što može dalje doprineti nastanku anksioznosti i depresivnih stanja. Stoga postoji snažna tendencija utvrđivanja faktora od kojih zavisi kvalitet sna.

Nedavno objavljeno istraživanje bavilo se utvrđivanjem efekata redovnog vežbanja na nekoliko značajnih parametara sna. Grupa istraživača sa Univerziteta Milano (ITA) je na uzorku od 15 zdravih osoba utvrđivala efekte treninga izdržljivosti i treninga snage sprovođenog u jutarnjim časovima na kvalitet sna izražen preko većeg broja parametara. Rezultati istraživanja su pokazali da angažovanje u bilo kom vidu fizičke aktivnosti dovodi do poboljšanog kvaliteta sna i to pre svega poboljšanjem njegovog kvaliteta, bržim ulaskom u san i produžavanjem dužine trajanja perioda dubokog sna. Ako svakog jutra imate osećaj kao da ste spavali u uključenoj veš mašini i da nećete imati snage da pregurate još jedan dan, možda nije loše da razmislite o tome da odmah nakon ustajanja uzmete patike za trčanje i «odradite» nekoliko krugova u najbližem parku!
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa International SportsMed Journal za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-17
utorak, 26 jun 2012 02:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori