Back BesplatanSport.com

Sedentarno ponašanje i zdravlje dece!

(2 glasova)
Sedentarno ponašanje i zdravlje dece!


Učestvovanje u redovnoj fizičkoj aktivnosti je široko prihvaćeno kao preventivna mera za očuvanje i unapređenje zdravstvenog statusa čitave populacije, bez obzira na uzrast, pol, etničku pripadnost ili socioekonomski status. Ipak, nivo fizičke aktivnosti je i dalje nizak sa posledičnim porastom čitavog niza oboljenja u svim uzrasnim kategorijama, uključujući i decu. Prema poslednjim podacima razvijenih zemalja, svega 7% dece zadovoljava minimalne kriterijume  nivoa fizičke aktivnosti od 60 minuta umerene do intenzivne fizičke aktivnosti dnevno, veći broj dana u nedelji. Ipak, čak i ta deca imaju na raspolaganju preostalih 23 sata u kojima po nekim istraživanjima, i po 8 sati sede ispred televizora ili računara! Nedavno istraživanje grupe autora iz Sjedinjenih Država i Kanade ukazuje na povezanost upravo sedentarnog načina života i zdravstvenih problema na uzrastu dece 5 -17 godina! Sistematski pregledni članak, visokih metodoloških kriterijuma, sumirao je rezultate prethodnih istraživanja i utvrdio značajnu povezanost sedentarnog načina života na gojaznost i čitav niz fizioloških i psiholoških poremećaja. Takođe, utvrđeno je da gledanje televizije ili sedenje za računarom preko 2 sata u toku dana predstavlja nezavisan faktor rizika po zdravlje dece! Ukoliko želite dobro svojoj deci, izgleda da je neophodno uložiti veliki napor, odvojiti ih od ekrana i kauča i kroz dobro osmišljenu kretnu aktivnost povesti ih ka zdravijem i ispunjenijem životu!
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-18
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori