Back BesplatanSport.com

Anoreksija, anoreksija bulimija - poremećaji u ishrani

(1 Glas)
Anoreksija, anoreksija bulimija - poremećaji u ishrani


Da li ste čuli za FATOREKSIJU? Za anoreksiju, bulimiju, sigurno da. Malo se govori i piše o poremećajima u ishrani. Obično kažu, pogotovo oni koji nemaju problem sa ishranom, “ma to je lako rešiit”... "probuši kašiku", više se kreći ili vežbaj i neki slični saveti. Da li je baš tako?

Anoreksija
Anoreksija je bolest "ogledala". Da ne ulazimo sada u dublje uzroke ali je sigurno da takve osobe moraju ozbiljno potražiti pomoć stručnjaka. Oboleli uvek sebe vide u ogledalu kao gojazne, i ne pomaže nikakvo ubeđivanje, pretnje, uslovljavanja, racionalna i razumna objašnjenja. Odbijaju hranu, broje kalorije, imaju strah da bilo šta pojedu da se ne ugoje. Dugotrajno se izgladnjuju, tako ugrožavaju zdravlje i to može da bude ozbiljan problem. Pogrešne dijete, prihvatanje negativnih estetskih zahteva mršavosti prouzrokovali su sve veći broj anoreksičnih osoba, pogotovo mladih devojaka. Sigurno da i drugi problemi podstiču anoreksiju koja je ozbiljna bolest sa dugotrajnim lečenjem ako se na vreme ne uoče simptomi stanja.

Neke anoreksične osobe povremeno pojedu hranu koju vole, kolače ili nešto drugo i to u ogromnim količinama, ali odmah povrate, vrlo svesno, sa odlično razrađenom strategijom da drugi ne primete. Posle obroka odlaze u toalet,  puštaju vodu i povrate, da se ne bi ugojili. Vrlo su vešti u sakrivanju, okolini predstavljaju da imaju savršen metabolizam da mogu sve da jedu u ogromnim količinama i da se ne goje. Nećete verovati, da im ćak i najbliži veruju. Mogu biti mršavi ali i sa "idealnom" kilažom, to im je način na koji je održavaju. Okolina teško otkriva stanje kod osoba s "idealnom" težinom, a mnogi im zavide. Potreba da nešto promene, često je prouzrokovana opčtim ločim zdravstvenim stanjem, nemajem snage, nedostatkom gvožđa u krvi, padom koncentracije, a i prevelikom opterećenošću dvostrukim životom.

Anoreksija bulimija
Oboleli se prejeda stalno, povrati hranu i posle opet jede. Te osobe mogu ali i ne moraju biti gojazne, ali se i dalje prejedaju, obično se žale na želudac i varenje, ali ih to ne sprečava da nastave da prekomerno jedu. Uglavnom traže rešenje kod raznih specijalista i nezadovoljni su što su zdravi, a stalno povraćaju - često nisu ni svesni problema. Ako ovo stanje dugo traje, postanu zdravstveno ugroženi osim što su gojazni i zato što pored kvalitetnih oboroka jedu preveliku količinu nezdravih namirnica, masnih, slanih, preterano slatkih. Uvek nađu neki povod da jedu, a kada su slavlja u pitanju, pravdaju se da je nepristojno odbiti ponuđenu hranu. Svako i najmanje nerviranje i nervoza su "povod" da jedu. Loše zdravstveno stanje ih privremeno "uplaši", ali onda nađu novi izgovor, kad su već bolesni, zašto ne bi jeli da ne bi bili i "gladni". To su obično za okolinu jaki i čvrsti ljudi, koji teško priznaju svoju "slabost", a u suštini su nesretni jer im je to slaba tačka. Oporavak može biti dugotrajan, ponekad posustanu, ali ako priznaju problem i razumeju uzroke, traže način da ga reše, i veoma uspešno postižu odlične rezultate.

Pin It

Najnovije od Branka Mirković

2012-07-18
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori