Back BesplatanSport.com

Trening snage za kardiološke bolesnike

(0 glasova)
Trening snage za kardiološke bolesnike

Tradicionalno, za kardiološke bolesnike se u procesu rehabilitacije prepisuje uglavnom mirovanje i izbegavanje bilo kakvih napora koji bi mogli da dovedu do pogoršanja kliničke slike. Ipak, u poslednjih 15-ak godina postoji narastajući broj dokaza koji ukazuju da je izgleda poželjno što ranije početi sa programiranom fizičkom aktivnošću. Preporuke u tom smislu jasno prepoznaju aerobni tip vežbanja umerenog intenziteta. Nedavno objavljeno istraživanje nagoveštava da je potencijalno veliki značaj i treninga snage. Na uzorku od 295 kardioloških bolesnika primenjen je kombinovani trening snage i izdržljivosti. Aerobni trening umerenog intenziteta je sprovođen 3 puta nedeljno dok se trening snage sastojao od 10 vežbi (2*12 ponavljanja) i sprovođen je 2 puta nedeljno.
Rezultati istraživanja pokazali su da se pacijenti nakon primene tretmana odlikuju značajno boljim lipidnim statusom, generalno smanjenim nivoom kardiovaskularnih rizika, mišićne snage, hemodinamike krvi i povećanog aerobnog kapaciteta za čak 11%. Takođe, utvrđen je i statistički značajan pad vrednosti krvnog pritiska u miru. Interesantno, intenzitet treninga snage iznad pomenutog nije doveo do dodatnih poboljšanja kontrolisanih parametara. Fizička aktivnost umerenog intenziteta, uz primenu aerobnog tipa vežbanja i treninga snage, ima veoma pozitivan efekat na zdravstveni status kardioloških bolesnika, zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u oktobarskoj svesci časopisa Archives of Physical Medicine and Rehabilitation za 2011 godinu.

Centar sportskih nauka "CHESS"  www.chess.edu.rs

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori