Back BesplatanSport.com

Već mala količina vežbanja doprinosi zdravlju

(0 glasova)
Već mala količina vežbanja doprinosi zdravlju

Narastajući broj istraživanja u poslednjih nekoliko decenija ukazuje na pozitivne efekte fizičke aktivnosti na čitav niz parametara zdravstevnog statusa. Neki od većeg broja različitih tipova vežbanja sve češće postaje integralni deo terapije u cilju prevencije i rehabilitacije sve većeg broja oboljenja. I, dok je relativno poznat intenziteta koji je potrebno primeniti za ostvarivanje pozitivnih efekata vežbanja, još uvek postoje nedoumice o poželjnom obimu fizičke aktivnosti. Nedavno objavljeno istraživanje donosi značajne informacije upravo u domenu obima fizičke aktivnosti.
U meta analizi (zlatnom standardnu za sublimaciju rezultata većeg broja istraživanja) koja je u obzir uzela preko 3000 studija, istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard (SAD)  utvrdili su da postoji jasna linearna povezanost obima fizičke aktivnosti i kardiovaskularnog zdravlja, pri čemu se sa porastom nivoa fizičke aktivnosti značajno se smanjuju kardiovaskularni rizici. Uz to, pokazano je da već 150 min fizičke aktivnosti nedeljno smanjuje kardiovaskularne rizike za 14%! Rezultati istraživanja potvrđuju nedavno donete najnovije preporuke Sjedinjenih Američkih Država o poželjnom minimalnom nivou fizičke aktivnosti na nedeljnom nivou. «Malo vežbanja je bolje od ništa, a više je bolje od malo» - zaključuju autori istraživanja.
Istraživanje je objavljeno u septembarskoj svesci časopisa Circulation za 2011 godinu.

Centar sportskih nauka "CHESS"  www.chess.edu.rs

Pin It
Zavod za udžbenike

Tradiciju Zavoda za udžbenike dugu 52 godine obeležava ne samo postojanje kompanije koja se bavi izdavaštvom, već, pre svega kompanije koja je doprinela i doprinosi ostvarenju dugoročnih prosvetno-pedagoških ciljeva. Kao Javno preduzeće, u odnosu na sve ostale izdavače nalazi se u težoj poziciji, jer je svest o društvenoj odgovornosti i ulozi koju ima u edukaciji građana Srbije i očuvanju nacionalne pisane reči, značajno iznad ostalih kompanija koje se bave istom delatnošću. Zavod za udžbenike je osnovala Vlada Republike Srbije 1957. godine sa ciljem da celovito i kvalitetno reši pitanje proizvodnje udžbenika za sve predmete i sve kategorije učenika, poštujući odgovarajuće…

Adresa sajta www.zavod.co.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori