Back BesplatanSport.com

Povećana mišićna masa smanjuje opasnost od insulinske rezistencije

(0 glasova)
Povećana mišićna masa smanjuje opasnost od insulinske rezistencije


Sa dramatičnim porastom gojaznosti na svetskom nivou, sve je izraženija tendencija lečenja i naročito prevencije ovog oboljenja. Već duže vremena sve svetske institucije od značaja sprovode različita istraživanja i finansiraju kampanje koje imaju za cilj da ukažu na veličinu problema i potencijalne načine za prevazilaženje sadašnjeg stanja. Od velikog broja negativnih posledica prevelike težine na zdravstveni status , jedno od najizraženijih jeste i povećana verovatnoća za dobijanje šećerne bolesti.
U tom smislu, nedavno objavljeno istraživanje od strane grupe istraživača sa medicinskog fakulteta U Los Anđelesu ukazuje na veliki značaj količine mišićne mase na insulinsku rezistenciju i predstavlja prvo istraživanje koje ukazuje na ovu povezanost. Na veoma reprezentativnom uzorku od preko 13500 ispitanika utvrđeno je da nezavisno od procenta masnog tkiva, količina mišićne mase značajno smanjuje verovatnoću za nastanak insulinske rezistencije!  Rezultati izgleda ukazuju na potrebu otklona od dosadašnje prakse u kojoj se preporučuje jednostavno smanjenje telesne težine, ka novom modelu koji preporučuje poboljšanje metaboličkog zdravstvenog stanja povećanjem mišićne mase.  „Izgleda da je u cilju smanjenja verovatnoće za nastankom šećerne bolesti poželjno povećati mišićnu masu, a ne samo smanjiti telesnu težinu“- zaključuju autori. Dakle, svi koji imaju riziko faktore za nastanka ovog oboljenja bi trebalo da se upuste u dobro programirani treninga sa opterećenjem i tako osim fizičkog izgleda poboljšaju i metaboličko zdravlje!
Istraživanje je objavljeno u avgustovskoj svesci časopisa Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism za 2011 godinu.

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori