Back BesplatanSport.com

Plazma bogata trombocitima:- nova nada za povrede ligamenata i tetiva

(0 glasova)
Plazma bogata trombocitima:- nova nada za povrede ligamenata i tetiva

Noćna mora svakog vrhunskog pa i rekreativnog sportiste je svakako povreda tetiva i ligamenata. Oporavak od ove vrste povreda je dug i neizvestan sa značajnom incidencom ponovnog povređivanja. Dalje, ove vrste povreda samo u Sjedinjenim Državama godišnje koštaju 15,8 milijardi dolara i predstavljaju značajan teret za zdravstveni sistem. Stoga ne čudi što se već duži niz godina traga za poboljšanom metodom lečenja. Jedna od najčešće spominjanih u poslednjoj deceniji jeste i metoda lečenja sa krvnom plazmom bogatom trombocitima (Platelet-rich plasma).
Nedavno objavljena meta analiza je utvrđivala upravo efikasnost i mehanizme ove metode lečenja u sportskim povredama mekih tkiva. Rezultati su pokazali (istina sa malim brojem istraživanja koja zadovoljavaju visoke metodološke standarde) da ova metoda ima pozitivne efekte i da dovodi do bržeg lečenja kao i do boljeg oporavka biomehaničkih karakteristika ligamenata i tetiva nakon perioda oporavka u odnosu na druge metode lečenja. Autori ukazuju i na nekoliko osnovnih mehanizma kako plazma bogata trombocitima dovodi do poboljšanog procesa oporavka pri čemu su najznačajniji: povećana koncentracija faktora rasta i bioaktivnih proteina na mestu povrede, ubrzana neovaskularizacija, fibroblastna i tenocitna proliferacija i poboljšana regrutacija inflamatornih ćelija. Iako je rezultate potrebno potvrditi dodatnim studijama, izgleda da ova metoda lečenja ima svetlu budućnost u sportskoj medicini i procesu rehabilitacije- zaključuju autori.
Istraživanje je objavljeno u junskoj svesci časopisa Clinical journal of Sports medicine za 2011 godinu.

 

Pin It
Centar sportskih nauka

Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke (Center for Health, Exercise and Sport Sciences – CHESS) je multidisciplinarna edukativna i istraživačka organizacija čiji je osnovni cilj pružanje ekspertize iz oblasti sportskih nauka, fizičke aktivnosti i zdravlja, treninga i unapređenja takmičarskih rezultata. CHESS ima četiri glavne oblasti delovanja: Istraživanje zdravstvenih aspekata fizičke aktivnosti Dijagnostika faktora povezanih sa vrhunskim sportskim rezultatima Programiranje vežbanja u zdravstvene i takmičarske svrhe Popularizacija znanja iz oblasti sportskih naukaU okviru CHESS realizuju se brojni domaći i inostrani naučno-istraživački projekti koji se bave utvrđivanjem povezanosti gojaznosti i nivoa fizičke aktivnosti školske dece, uticajem unosa ergogenih supstanci na sportska…

Adresa sajta chess.edu.rs
2012-07-23
sreda, 03 mart 2010 13:05

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori