Aerobikom protiv demencije?

(0 glasova)
Aerobikom protiv demencije?

Kod žena koje su prošle pun šestomesečni aerobik trening uočeno je znatno uvećanje hipokampusa – dela mozga koji upravlja našim sposobnostima kratkoročnog pamćenja.

Manja studija sa 86 žena, starosti od 70 do 80 godina, koje su imale manjih problema sa pamćenjem (mild cognitive impairment) i bile pod rizikom od demencije, nagovestila je da aerobik može imati povoljan uticaj na njihov mozak.

Žene su prošle MRI merenje hipokampusa, dela mozga koji prati verbalnu memoriju i učenje. Tokom šest meseci, dva puta nedeljno po sat vremena, imale su vežbe aerobika. Nakon toga, hipokampus je ponovo meren kod 29 žena. Kod onih koje su prošle pun šestomesečni trening uočeno je znatno uvećanje hipokampusa – promena koja nije bila prisutna ni kod jedne od ostalih grupa.

Međutim, primećeno je da je ovo povećanje hipokampusa povezano sa slabijim verbalnim pamćenjem, što potvrđuje znanu činjenicu da je veza veličine i operativnosti mozga ipak kompleksnija.

Studija nije uspela da utvrdi uzroke povećanja hipokampusa, ali vezu njegove veličine sa fizičkim vežbama jeste utvrdila. Tako istraživači sa univerziteta Britanska Kolumbija u Vankuveru, Kanada, kažu da istraživanje pokazuje da aerobik sprečava skupljanje hipokampusa kod žena koje su u opasnosti od demencije.

Novi slučaj demencije se dijagnostifikuje u svetu na svake četiri sekunde, a očekuje se da će do 2050. godine broj obolelih porasti na preko 115 miliona ljudi.

Napomena: Tekst je u originalu objavljen na engleskom, a prevod je preuzet od prijateljskog portala Penzin.

Pin It
Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Adresa sajta www.penzin.rs/
2015-01-20
utorak, 20 januar 2015 00:00

Ostavi komentar

Podrži i ti naš rad u stvaranju besplatnog sporta u Srbiji. Klikni na dugme Like Page

X Zatvori